През 2023 г. честваме една много специална годишнина. Отбелязваме 100 години от рождението на приказната вълшебница Мария Грипе. Тя е родена на 23 юли 1923г. в Швеция и заема неоспоримо място сред най-изтъкнатите разказвачи на скандинавската литература. Обширното й творчество за деца и юноши е свързано с проблемите на детския свят и присъщите му конфликти, отличава се с дълбоко познаване на детската психология. Нейните книги са реалистични и мечтателни, тъжни и вълнуващи, вдъхновяващи.

Мария Грипе е родена в град Ваксхолм в семейство на писател. Израства в Стокхолм, където завършва гимназия. Следва философия и история на религиите в същия град. Дипломира се и се посвещава на преподаване. Омъжва се за Харолд Хрипе, който е художник и илюстратор, който я насърчава да пише, по-късно илюстрира всичките й книги. Двамата работят в тясно сътрудничество и понякога Мария Грипе черпи вдъхновение от неговите рисунки. Първите истории, които започва да пише са тези, които разказва на своята дъщеря. Мария Грипе дебютира в света на детската литература с приказки, разкази и повести, повлияни от фолклора, но става световноизвестна писателка през 1961г. с трилогията за Юсефин и Хюго („Юсефин” 1961; „Хюго и Юсефин” 1962; „Хюго” 1966) – една чудесно разказана история за приятелството между момче и момиче, но и за търсене на самия себе си, за това какво в да си различен, както и за ролята на детето в заобикалящия го свят.

Талантът и безграничното въображение на Мария Грипе създават и една, любима на малките читатели по цял свят, четирилогия. Това са едни от най-известните детски романи-мистерии, наречени „Тетралогия на сенките”. Книгите, които тя включва са: „Сянката на каменната пейка”, „… и белите сенки в гората”, „Деца на сенки” и „Скривалище на сенки”.

В „Сянката на каменната  пейка” всичко започва, когато в дома на 14-годишната Берта постъпва младата прислужница на име Каролин Якобсон. Тази самоуверена, забавна и обаятелна млада жена внася празнично настроение и оживление в скучното ежедневие на заможното семейство. Тя бързо спечелва симпатиите на всички – децата я боготворят, а родителите са удивени от трудолюбието й. Особено силна става връзката на Каролин с Берта. Но какво се случва, когато  в един фотоалбум младата прислужница открива стара семейна снимка. На нея тайнствена сянка пада върху каменна пейка в парка. На кого е сянката!? … И коя е Каролин!?

„… и белите сенки в гората” е втората книга. В нея между Каролин и Берта вече няма тайни и недоизказани истини. Но освен, че има нещо, което ги свързва, има и нещо, което ги разделя. За да намерят път една към друга, те решават заедно  да потърсят работа извън дома… и попадат на изолирания от света замък с романтичното име „Розов дар”. Неговите усойни коридори обаче крият призрачни видения и ревностно пазени тайни. Ще успеят ли двете момичета да сглобят мозайката и да открият каква е трагедията, която замъкът крие!?…

В третата книга „Деца на сенки” сложните отношения между Каролин и Берта продължават. Миналото ги преследва! Наяве излизат дълбоко скрити тайни… А от замъка „Розов дар” пристигат странни новини…

А в „Скривалище на сенки” ще се запознаете с още един образ на вечно непознатата Каролин – Каролин Юхансон актрисата, такава, каквато ще се представи самата тя. Решена да покори театралните сцени и вглъбена в личната си драма, Каролин остава глуха и сляпа за обожанието на младия Давид. Но непознат млад мъж упорито я следи и първата любов намира Каролин точно когато тя най-малко я търси…

Вълшебницата на словото Мария Грипе е едно от най-големите имена в съвременната литература за деца. За своите над 35 книги тя е получила над 20 национални и международни награди. Отличена е и с медала „Ханс Кристиан Андерсен“ – най-престижното отличие за детски автор в света. През 2005г. е учредена награда на нейно име, която се присъжда ежегодно на шведски писател. Част от произведенията ѝ са екранизирани във филми и телевизионни сериали и имат огромен успех.

За да могат другите да ви разберат, трябва да разберете себе си. Изглежда ясно като ден, но не толкова просто.

Мария Грипе

Споделете