Това сме ние

Детски и Средношколски отдел на РБ „Пенчо Славейков” е ДЕТСКАТА БИБЛИОТЕКА на Варна. Максимално достъпна за всички – деца, тийнейджъри, учители, родители, „отворила” широко врати, тя непрекъснато провокира със своите книжни колекции, с новите книги за читателите, изненадва с идеи, инициативи и проекти, насочени към насърчаване на четенето от най-ранна възраст.

Детски и Средношколски отдел притежава и поддържа много богати сбирки от художествена и научно-популярна литература, справочно-информационни източници на традиционни и нетрадиционни носители. Над 180 000 тома книги и повече от 100 периодични издания са на разположение и равен достъп до всички читатели. В отдела има изградени терминали за самостоятелно заемане и връщане на заетите библиотечни материали, инфоточки за бързи справки, пълно електронно обслужване и собствен блог: варненЧЕТ@

Детски и Средношколски отдел днес е синоним на знание, опит и култура. Библиотеката е образователния съюзник на децата, консултант, който винаги може да предложи съвет за справяне със задачите, за правилно разрешаване на проблемите. Тази активна роля създава увереност у младия човек, че Детски и Средношколски отдел е неговият партньор в учението, той ще го подпомогне и насочи. Всяка прочетена книга, всяко търсене в Електронния каталог и Дигиталната библиотека на РБ „Пенчо Славейков” е средство и начин младите хора успешно да се справят с проучвания по проекти и теми, които ги вълнуват.

Детски и средношколски отдел е и атрактивно творческо пространство за личностна изява, общуване, игра, забавление. Освен залите с обособените книжни колекции за читатели до 14 и над 14 годишна възраст, в отдела има: Читалня – за ползване на енциклопедии, речници, справочници, учебни помагала, с 3 компютърни места за работа в Интернет и осигурен свободен Wi-Fi достъп; „Стая на приказките – цветно пространство за малките читатели и техните родители, в която малчуганите от най-ранна възраст се докосват до вълшебството на книгите и приказните герои; зала варненЧЕТ@ – уютно масто с неповторима атмосфера за среща с хубавата книга, за творчески занимания, литературни състезания, игри и др.

Много и най-различни са проектите на Детски и средношколски отдел, насочени към децата на Варна, като цялостната дейност по насърчаване на детското четене е богата и иновативна: тематични клубни форми, „Камишибай театър“, „Ваканция в библиотеката“, „Търсачи на съкровища“, „Литературни детски петъци“, “Клуб на комикса”, срещи с автори, детски куизи в библиотеката, „Чело бебе книжки… с най-малките“, творчески работилници, литературни състезания, карнавали, изложби… Те носят неповторими преживявания и незабравими мигове на общуване и приятелства. Те дават свобода на всяко дете и всеки тийнейджър да избира, да открива, да изучава и определя какъв иска да бъде.

Културният календар на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и блогът на Детски и средношколски отдел: варненЧЕТ@ дават пълна информация за всички организирани срещи, клубни форми и творчески занимания по дати и часове.

Експерт, приятел, съмишленик на деца и тийнейджъри – това е Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Варна!

Добре дошъл, читателю!

Повече информация на:

тел. 052643886 / 052643887 / 0884695340

е-mail: srd@libvar.bg

 

Споделете