В рубриката „Да открием заедно” ще споделяме с вас книжното богатство на Детски и средношколски отдел по различни, вълнуващи теми. Защото е чудесно да откриваш всичко онова, което те интересува и може да те вдъхнови за нови книжни приключения. Ще започнем рубриката с една любима тема на малки и големи деца: „Коледният дух и магията на споделянето”. Вижте кои са нашите предложения за настъпващите празнични дни.

„Една уютна Коледа” от Кристина Бътлър е история за приятелите, които се събират заедно за празника. Тяхната първа, важна задача е да изберат коледната елха. В дома на Ежко тя засиява с красиви играчки, звезди и лампички. А докато чакат настъпването на деня, животните пият горещ шоколад, четат приказки и карат кънки на езерото. Възможно ли е магията на празника да ги срещне и с нов приятел? Сред уюта на вашия дом, прекарайте време с тези пухкави герои и посрещнете заедно Коледа!

„Коледни истории” от Одри Тарант включва две интригуващи заглавия: „Приключенията на коледната пратка” и „Коледното писмо на Фреди”. Когато те повикат в беда, бъди готов да откликнеш и да окажеш помощ! Това е важното и сърцато послание, което носят споделените истории тук. Всички герои преминават през своите перипетии, но накрая те празнуват заедно, споделяйки радостта от даването.

С вълшебни звуци и магически светлини е изпълнена „Коледа в гората” от Сам Таплин. Възможно ли е Дядо Коледа да не може да открие животните, които го очакват, когато навън е много тихо и тъмно? Затова горските обитатели дружно се заемат да помогнат тяхното селце да заблести с ярки светлинки. В цялата Кестенова гора започват да се чуват дори коледни песни. Дали ще има безброй изненади за всички животни под елхата?

„Уинстън се прибира за Коледа” от Алекс Смит е следващото ни предложение за вас. Запасете се с бисквити, желание за коледни занимания и с много вяра. Приключенията на мишока Уинстън са 24 на брой – за всеки един ден до Коледа. А докато се потапяте в историите и се подготвяте за празника, неусетно ще разрешите и една любопитна мистерия с помощта на героя.

Когато остават малко дни до светлия празник, тогава „Коледата на семейство Писанкови” от Луси Браунридж е подходящо четиво. У дома се е събрало цялото семейство и всеки от тях има своята специална задача. Необходимо е да се украси къщата и да се приготви вкусна храна, да се купят и опаковат подаръци, да се надпишат картички за приятели и близки, и разбира се, до Дядо Коледа. Проследете подготовката на Писанкови и се забавлявайте с тях!

„Коледната приказка на Зайчето Питър” от Ема Томпсън е по оригиналната приказка на Биатрикс Потър. Зайчето Питър – този известен столетник с дълги уши, се впуска в нови приключения. На него му хрумва една идея!!! Но….. зайците обикновено са непохватни по време на Коледа! Дали Питър и неговият братовчед Бенджамин ще успеят да помогнат на пуйката Уилям? А досещате ли се защо искат да й помогнат? Разгърнете книгата с нежните и очарователни илюстрации и открийте отговора.

С още една история за вълшебства ни среща и „Коледно чудо” от издателство Фют. Любимото време на Гейб и Грейс е точно Коледа. И само едно нещо може да наруши тяхната радост – това е липсата на сняг. Ето къде се крие и проблемът, защото шейната на Дядо Коледа не може да стигне без сняг. Децата не могат да си направят дори снежен човек. Но винаги може да се случи чудо, когато правиш нещата с обич! И Дядо Коледа ще намери начин да дойде и да остави подаръците!

„Коледните патила на Доналд Дък” е вълнуващо предложение за малките и големи почитатели на Уолт Дисни. В дома на патока Доналд Дък се търкулва голям орех. Това се оказва специалното коледно лакомство на двете катерици – Чип и Дейл. Те, разбира се, не желаят да се откажат от своя орех и влизат в неговия дом. Какво ли може да се случи, ако отидеш някъде, при това без да си поканен? Историята е изпълнена със забавни моменти, много празнично настроение и споделеност.

А сега да повървим до края на гората – първо няколко крачки направо, после наляво и два пъти надясно, където живее малкият трол Сърдитко. Той е много, много развълнуван, защото Коледа наближава! И за да бъде един празник идеален, трябва да има вкусни курабийки, елха и подаръци. Прочетете „Тролът Сърдитко. Коледа е!” от Барбара ван ден Шпойлхоф, за да научите какво още да добавите към списъка с най-важното и необходимо за празника.

Кой всъщност е Дядо Коледа и откъде идва традицията да се украсява елха и да се подаряват подаръци? „Моята коледна книга с разкази и коледни песни” на издателство Дамян Яков ще ви помогне да намерите всички отговори, които биха ви заинтригували. Книгата включва библейски истории за Рождество Христово и чудни детски преживявания, както и традиционни песни, изпълнявани по време на празника. Прекрасните илюстрации допълват силата на посланията – за Коледа, за добротата и радостта да бъдеш с близките, оценявайки дара на обичта.

Усетете Коледният дух и магията на споделянето с всички книжни герои и нашите предложения! Ще откриваме още вълнуващи и любопитни истории, скрити на лавиците с детски книги и ще споделяме за тях в рубриката „Да открием заедно”.

Споделете