„- Внимавай, ще го смачкаш! – извика Надя.

Тодор се сепна и вдигна поглед от екрана на телефона си.

-Какво?

-Едва не смачка горкия охлюв! Гледай къде ходиш!

Добре, че Надя видя горкото животно преди да стане на пихтия.

Затова я наричаха „Надя с широко отворените очи”. Не само защото имаше големи сини очи, а най-вече защото забелязваше всичко около себе си.”

Ето така, по детски наивно, започва най-новата книга, постъпила в Детски и средношколски отдел. Нейната главна героиня е Надя. Тя е само на 10 години и живее със семейството си в малък град в България. Това, което отличава Надя от всички останали, е една изключителна дарба – да вижда неща, които другите хора не забелязват. Само на път за училище, тя успява да открие четирилистна детелина, да оприличи облак на слон, да открие колко много едно куче прилича на своя стопанин…

„- Деца, в класа има нова ученичка. Казва се София.” – казва, влязлата в класа учителка, и най-неочаквано пред очите на Надя се изправя едно срамежливо, мълчаливо и изтощено момиче… То е от Украйна!!!… И ето така чистата детска наивност внезапно бива заменена с най-страшната дума – Война! А с нея нахлуват ужасите на бомбардировки, експлозии, сирени, ранени хора… И ето така очите започват да виждат други неща… И ето така  вместо да играе на двора или да чете приказки, виждаме Надя да търси отговора на въпроса: „Как да помогнем на дете, преживяло война?”…

Книгата „Момичето, което си отваряше очите”, чийто автори са Филип Тито и Анна Сарвира, насочва към това колко е важно да обръщаме внимание на другите и да им предлагаме подкрепа в несигурни времена. Тя има за цел да повиши осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени хора, бягащи от война, и техните права.

По данни на Агенцията на ООН за бежанци към септември 2023г.в Европа регистрирани над 5мил. Бежанци, 40% от които са деца. Тези деца са били принудени да изоставят целия си живот – семейство, приятели, училище, всичко което им е скъпо, за да започнат  отначало. Ето защо е жизнено важно да държим очите си отворени за трудностите, пред които са изправени тези деца, и да подкрепим интеграцията им в приемащите ги страни.

Книгата е част от кампанията на Европейската комисия „Ще си отварям очите”. Тя се разпространява в училища, библиотеки и обществени организации в 10 държави и на 12 езика. Достъпна е в цифров формат на уебсайта на кампанията.

  • Може би и вие имате в обкръжението си някой, който е бил принуден да избяга от война
  • Дръжте очите си отворени, защото тези хора имат нужда от разбиране и подкрепа
  • Не ги съдете, а по-скоро се опитайте да ги разберете, защото не знаете какво са преживели
  • Изслушвайте ги и насърчавайте околните да правят същото
  • Намесете се, ако видите съученик, който ги тормози и обижда
  • Не забравяйте, че понякога е достатъчен само един малък жест, за да промените живота на някого
Споделете