Днес в рубриката „Да открием заедно” ще разгърнем страниците на книги от български автори, четирима от които творят във Варна. Заедно ще се потопим в един по-уютен и топъл свят. Ще открием онова малко зрънце вдъхновение, което да трепти и да ни помага да виждаме доброто и да го предаваме нататък. Ето и кои са избраните от нас тематични истории в няколко детски книги.

Везната на доброто

Автор: Петя Петрова

В рода на главната героиня Лора имат своя изградена традиция – да премислят случващото се около тях. И когато някой от семейството е изправен пред труден избор или изпитва силни неприятни чувства, всеки слага преживяването на тяхната семейна ценност – везната. В живота дребните детайли и моменти често ни убягват и не успяваме да ги оценим по правилен начин.

Другият важен персонаж в историята, това е бабата на Лора, която носи мъдростта на годините. Тя помага на своята внучка да съхрани вярата в доброто. Защото и в най-тъмната нощ винаги може да изгреят звезди.

Книгата съдържа работещи инструменти, които ще помогнат на децата да правят самостоятелни избори и да се научат да вземат добри решения. Важно е децата да имат развито умение за градивна преценка в този шарен свят, изпълнен с предизвикателства и емоции.

Синебрадко

Автор: Зора Колева

Следващият герой, с когото ще се запознаем, вижда красотата във всичко и обича уюта. Той винаги има готовност да помага при беда. Затова, докато се разхождате в гората, оглеждайте се за едно голямо борово дърво. В неговия ствол живее героят Синебрадко, който е много грижовен към дърветата, птиците и животните.

Но какво ще се случи, ако тръгне мълва из гората, че точно Синебрадко е опасен и на него не може да се има доверие?

В тази приказна история едно малко мишле ни дава ценен урок. Неговото голямо сърце ни разкрива колко е важно да не съдим прибързано другите около нас. И също така да не се доверяваме на всяка дочута мълва.

А накрая и героят, със своето чисто и добро сърце, прощава случилото се и го забравя. Всички животни в гората и до ден днешен знаят поуката и внимават в какво вярват.

Мечо и добрината обикалят гората

Автор: Виктория Петрова

Една добрина на ден прави света необикновен! Запознайте се с Мечо, приказен герой, който срещнал добротата.

Тръгвайки да търси храна – сладки круши и мед, той не очаквал да има препятствия. Затова на помощ му се отзовала една катеричка. Тя е първата, която направила добрина за него и не поискала нищо в замяна. Вместо това, тя  предложила на Мечо да предаде сторената добрина нататък.

И героят тръгнал с усмивка напред по своя път. Докато търсел мед през деня, той успял да направи цели две добрини. Оставил следа в сърцата на горските обитатели и намерил начин как да бъде полезен.

Тази книжка включва и „Дневник на добрините”, който децата могат да попълват сами или с помощта на своите родители.

Опашати непознати

Автор: Събина Георгиева

„Опашати непознати” разказва за пет различни кучета и техните истории. Те са преживели трудности и затова са с неприветливо поведение, но в сърцата им тупти добротата. Джина, Марли, Тото, Титан и Лайка са имената на тези пухкави герои. А книгата ни помага да видим света през техните очи и да ги разберем по-ясно. Както и да открием как да стигнем до тяхната обичаща и спокойна природа.

Докато четем споделеното, може да видим и частица от себе си, с палитрата от емоции, които притежаваме. И да се доверим на своята грижовна и сърдечна страна. Защото мил поглед, блага дума и подадена с нежност ръка вършат чудеса. И тогава животното без причина няма да ни нарани, ще позволи дистанцията между нас да се скъси. Страхът от непознати с търпение ще бъде преодолян и своето дружелюбие и отдаденост към нас кучето ще прояви.

Виждам те

Автор: Таня Петкова

Понякога свикваме с нещата, които другите правят за нас и спираме да ги виждаме. Това е сюжетът на книгата „Виждам те”. Тя разказва за едно пухкаво мечешко семейство и тяхното ежедневие, изпълнено с емоционални преживявания.

Таткото много обича избраната от него професия. Той се опитва да подобри свое изобретение, което ще може да набавя достатъчно мед за целия мечешки град.

Но един ден, докато изпълнява ежедневните си задачи, мечокът не се прибира у дома. Неговата съпруга и дъщеря са разтревожени, а заедно с тях и всички техни съседи и познати. Постепенно те осъзнават каква опора е за тях мечока и как винаги им помага при нужда. И започват да виждат онези „малки и ценни неща”, които героят прави за тях по своя специален начин. Разбират, че добротата често се крие в ежедневието и идва със знанието, че някой е наблизо и може да разчиташ на него.

Лоли

Автор: Екатерина Монева

Точно срещу Айфеловата кула, на улица Люляк №12, е разположен магазин за шапки. Собственичката на магазина твори и шие своите шапки, вярвайки че всяка от тях е уникална, имаща лична история и живот. Част от тези уникални шапки е Лоли – черна вълнена федора, с плътна периферия и златна катарама във формата на крило.

Един ден Лоли е купена и се премества да живее в провинцията. Оказва се, че тя е идеална за експеримент – дали толкова малка и лека шапка като нея може да полети. А да можеш да разтвориш криле и да имаш свободата като птиците да отидеш, където пожелаеш, е чудесно. Но шапката не мисли така и вместо това се страхува.

Открийте какво се случва с нея по пътя! Дали преодолява успешно всяко препятствие? Възможно ли е тя да стане приятел с животните и да не се страхува от тях? И да научи, че макар светът да е голям и да крие опасности, има нещо по-важно – съществува доброто, което стопля!

Нека добротата в тези истории да намира проявление в сърцата ни и добротата в сърцата ни да пише своите красиви истории!

Споделете