Любопитни факти за животните и видовете дървета.

В гората всеки ден може да откриваме нещо ново, интересно и неочаквано. Тръгнете на пътешествие през летните месеци, а днес – заедно с авторът Петер Волебен. Той е лесничей и организатор на горско училище, където посреща всички любознателни деца и ученици. Запознава малки и големи със своите открития от горския свят и ги събира в книгата „Чуваш ли как говорят дърветата?”.

Имат ли свои семейства горските дървета? А могат ли да си говорят и дали има интернет в техния свят? Кой се побира в един лист? Какво ни разказват птиците? И животните ли също ходят на училище? Кой ли е най-добрият детектив?

Безброй отговори се разкриват в обширната информация, споделена от автора. Той ни показва, че всяко дърво е уникално, със специфични качества.

Има ли интернет в гората?

Дърветата умеят да се свързват помежду си не само през корените. И дори те да не знаят какво представляват компютъра и телефона, в гората има интернет! Под шумата по земята са разположени същества, които им помагат. Това са разговорливите гъби.

Когато се наложи някое дърво да изпрати съобщение, то изпуска в корените си специална течност. А гъбата, образувала по върховете на корените фина паяжина, приема посланието. Тя го предава чрез фините нишки, разпрострени по цялата горска почва и така всички чуват изпратената вест.

Но… за да организират този интернет в гората, гъбите реално се нуждаят от захар – около една трета от произведената от дърветата.

А кой е най-добрият детектив?

Този, който трябва да си приготви запаси за зимата. Например през есента сойките заравят в земята по няколко хиляди вкусни хапки. Мозъкът на тази птица е малък, но функционира съвсем различно от човешкия.

Сойката помни отлично какво е скрила и къде точно – може да запомни до 10 000 скривалища. И дори да не са й необходими толкова скривалища, а само около 2000, тя се презапасява. Предпочита да зарови няколко хиляди повече букови и дъбови жълъда, за да е сигурна, че ще й стигнат. А това е чудесна възможност за гората, защото от всеки неизяден жълъд, през пролетта пораства ново дръвче.

Научете още нови и любопитни неща с книгата „Чуваш ли как говорят дърветата?” на издателство Унискорп.

Може да я откриете в Детски и средношколски отдел:

http://catalog.libvar.bg/view/show_short_rec.pl?id=215452&SC=avtorid&RC=3&SRV=false&LANG=bg&CS=115928&SA=%C2%EE%EB%E5%E1%E5%ED%2C%20%CF%E5%F2%E5%F0

Споделете