В Детски и средношколски отдел отново сме ви приготвили нови и интригуващи книги, които да прочетете. На техните страници са се приютили забавни герои, полезни знания, скрити елементи, запленяващи сюжети и неочаквани развръзки, а понякога и страшни създания.

Ето и част от нашите предложения:

Започваме с най-малките читатели. Три енциклопедии ще помогнат за обогатяване на езиковите познания и за развиване на наблюдателност при децата. „Пожарната команда” е интересен начин да се съпреживеят дейностите на смелите пожарникари и под формата на игра да се научат важни правила за безопасност.

„Виж кой живее тук” ни повежда в градината, в планината, на морския бряг и под земята. Много от животните избягват срещи с хората, а тук под капачетата децата ще се запознаят с различни видове.

„Търси и намери: При животните”  е друга занимателна енциклопедия, с реалистични изображения, подходящи за запознаване с животните от цял свят. Тази книжка тип вимелбух е част от поредицата „Търси и намери” на издателство Мармот.

Продължаваме с идеи за по-големите деца с две обичани и познати авторки, сътворили поредните истории в рими. В „Приятелите знаят как” от Евгения Войнова самото заглавие ни подсказва основната тема. И това, което още може да научим, е какво са готови да направят в труден момент за нас истинските приятели. А авторката Джулия Доналдсън ни среща с мъркащи герои, които умеят да пеят в „Таби Мактат”. Там, където китарата и красивия глас са в синхрон, всичко е перфектно или по-точно казано „мърфектно”!

Нека да погледнем и между клоните на дърветата. „Зайчето Пейсли и състезанието за къщички на дърво” разказва за грижовността към другите, за положителното отношение към живота и смелостта да повярваш в себе си. 

И от великолепните илюстрации в тази книга, поглеждаме към илюстрациите на „Кулинарно пътешествие”. Семейни рецепти от цял свят са събрани в това издание. Те са подходящи за начинаещи кулинари, с достъпни съставки и оборудване. Насладете се на вкусни ястия от различни култури!

Сега ще проверим и  своите умения за вземане на решения и ще се насочим към по-горната възрастова група.

Книгата „Парадоксът на избора” включва полезни съвети, които могат да се прилагат всекидневно от всички нас. Защото „повече невинаги означава по-добре” в огромното изобилие от възможности в живота. Необходимо е да бъдем дисциплинирани, последователни и внимателни не само какво избираме, а кога го избираме.

Следва още едно предложение на тема развитие. Поредицата „Манга за успех”, популярна в Япония и Корея, вече е издадена и в България. „Психология на личностното развитие, позитивната нагласа и по-добрите взаимоотношения” е част от нея. Книгата ще помогне да се научим да променяме своята гледна точка, да водим трудни разговори и да получаваме необходимата подкрепа от хората.

За любителите на фентъзи романи, в Средношколски отдел разполагаме с разнообразни заглавия.

„Децата на хълма” е интригуваща мистерия, която задържа любопитството на читателите до последната страница. Със споделената история ще стигнем до най-страшните кътчета на горите и ще открием кой се спотайва в сенките. Благодарение на своя талант, авторката Дженифър Макмеън често е сравнявана с Мери Шели и „Франкенщайн”.

Романът „И заживели вечно нещастни” е изпълнен с магия, романтика и приключения и е продължение на „Имало някога едно разбито сърце”. Тук главните герои се изправят срещу стари приятели и нови врагове, за да преодоляват всички трудности и разочарования по пътя си. И заедно с тях се докосваме до умело създадения свят на емоции в творчеството на Стефани Гарбър.

А ако обичате приказки, фолклор и митични същества, „Момичето, което пропадна в морето” е точно за вас. Тук присъстват преданост, обич и саможертва за семейството и рода, както и вярата, че човек сам управлява съдбата си. Философията на източната култура е отразена в символиката, красотата и силата на човешкия дух.

В подобен магичен свят се пренасяме с още един фентъзи роман „Някога имало”. Срещаме дракони, еднорози, гноми и грифони на страниците, техните свръхестествени способности и връзката им с хората. Потапяме се сред любовта, приятелството и чудесата, заедно с теми като културна приемственост и житейски уроци.

И накрая ще се прицелим напред към нови цели и желанието за промяна. Художественият роман „Стрелецът” е история за постоянството и за нашата устременост по пътя, който избираме и вървим всеки ден. А дори да сбъркаме, може да поемем риск, да се изправим и да се усъвършенстваме.

Заповядайте в Детски и средношколски отдел да изберете своето любимо заглавие.

Споделете