Във въображението на хората това същество оживява в образа на бяло, наподобяващо кон същество, обгърнато от тайнствен ореол на тиха, кротка мъдрост, която се излъчва от единствения рог на челото му, остър и усукан като спирала. Съсредоточете се в този образ и той ще оживее със странна, неотразима сила, ще ви вдъхне благородство и безкористни стремежи.

Чудо, тайнственост, обещание за приключения.

КОЕ е това създание,

ЗАЩО е  оцеляло във въображението на човека вече хиляди години и

което не е загубило своята магичност, дори и днес във века на свръхмодерни технологии и научни открития!?

ВСЕКИ знае отговора – това е Еднорога!

Неговото изображение е навсякъде около нас. Погледнем ли към небето – ще го видим като съзвездие на северното полукълбо. Погледнем ли на земята – ще го намерим върху всякакви търговски стоки и продукти. Но еднорогът, това мило, вълшебно създание е преди всичко част от приказния свят на всяко дете и днес ще ви представим няколко книжки, в които той е главен герой и които може да намерите в Детската заемна на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”.

Най-новата поредица с еднорози е с автор Клеър Филип и е подходяща за деца над 3 години. Заглавията на книжките са:

„Еднорогът и изгубеното коте”,

„Еднорогът и дивите коне”,

„Еднорогът и вълшебното приключение”,

„Еднорогът и дивите коне”

и всяка една от тях разказва различна приказна история.

Например еднорогът Комет се появява най-неочаквано в живота на малкото момиченце Елзи, точно в момента, когато тя загубва любимото си коте Чарли, за да и помогне в неговото търсене. Аполо – еднорогът от въртележката, мечтае да лети около света. Но когато тази мечта се сбъдва, тя не го прави щастлив. Той разбира, че истинската радост е тази, която носи на децата. Луна пък загубва табуна от диви коне, с който живее и се впуска в смело приключение, за да го намери… но намира своето истинско семейство. А ето я и Скарлет и нейният приятел еднорог, които без страх ще преодолеят, изпречилите им се препядствия, за да спасят затворения в кулата принц.

„Малкият НЕднорог” – още  с първите страници на тази книжка ще се потопите в един розов свят от захаросани облаци, летящи феи и непрестанни усмивки. Тук:

„В страната на мечтите, под сянката на една лилия,

семейство еднорози, живеело в идилия.”

В тази страна се родило и малко еднорогче:

„ със грива като пухче и козинка – памук,

чудесно си подхождал със красотите тук.”

То било обгрижвано с любов от своето семейство – хранели го с уханни лавандули и дъхави подправки, предлагали му най-вълшебните забавления. НО!!! Ето тук ще се сблъскате с едно упорито и непреклонно „Не” – единствената думичка, която малкият еднорог изричал. Не – за миене, Не – за ядене, Не – за учене, Не – за спорт. Направил Не-тата рекорд! Защо ли!? Защото тази сладникавост не му харесвала – той нямал настроение!.. И малкият НЕднорог решил да напусне този розов и безгрижен свят без дори да знае накъде да поеме…

По пътя си обаче той се срещнал със също толкова упорито КАКВО?,

ДА бе, да… и НАПРОТИВ!!!…

Интересно ли ви е каква компания се получила?!:)

Ще ви представим и „Книга за еднорога”. Неин автор е Найджъл Саклинг, а прекрасните илюстрации са на Линда и Роджър Гарланд. Книгата е задълбочено изсладване на митове и факти от цял свят. Тя проследява хилядолетната история на Еднорога в различни епохи и макар да прилича на енциклопедичен сборник, тя е разказана достъпно и увлекателно. В книгата ще намерите неговото точно описание, ще прочетете интересни истории с негово участие, ще научите какви хитрини са се прилагали за неговото залавяне и колко ценен е бил неговия рог през годините назад във времето.

А ето още няколко заглавия по темата:

“Малкият НЕднорог и Скука Съската” от Марк-Уве Клинг, “Къде са еднорозите” от Дж. Маркс, “Кога се сбъдват желания” от Мила Берг, “Прекрасно е, че сме пиятели” от Мила Берг

Четете и се забавлявайте, скъпи приятели!!!

Споделете