С мартенички да закичим нашите децаВсяка година на 1 март с голяма радост посрещаме Баба Марта. Закичването на мартеници е един от най-древните и в същото време уникален български обичай. Според народните вярвания празникът е символ на идващата пролет, свързан с вярата за здраве, добруване, ново начало…

От ранни зори мартеници се връзват на всеки от семейството, на домашните животни, на плодните дръвчета. Изработени от усукани памучни или вълнени бели и червени конци, те предпазват от всички съпътстващи Марта „лошотии“ и предвещават здраве и дълъг живот.

На 1 март с мартенички се закичват най-напред децата. И за да няма дете без мартеничка, нека заедно да закичим децата, лишени от родителски грижи в Дом „Другарче“ – Варна с най-красивите мартеници. Нека за празника да им подарим и най-хубавите детски книжки, за да видим усмивките на техните лица.

Скъпи читатели, приятели,

приканваме ви да се включите в благотворителната инициатива на Регионална библиотека „Пенчо Славийков“, Детски и средношколски комплекс:

Дари мартеница – дари усмивка!“

Мартениците и детските книжки ще се приемат до 25 февруари в Детски и средношколски комплекс – бул. „8 приморски полк“ 110.

Мартеничката е магия – една от многото, които сме запазили от древността.

На 27 февруари, в 10.30 ч. заедно ще сътворим тази магия за малките деца от Дом „Другарче“, Варна – ще поднесем събраните мартенички, книжки и пожелания от малките читатели на Детски и средношколски комплекс.

 

Споделете