Забавна театрална въртележка се завъртя сред книгите, в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека “Пенчо Славейков”. В поредната ваканционна среща децата показаха завидно творчество със средствата на театралното и изобразителното изкуство. Слово, театър и картини, и ентусиазирани малки разказвачи на приказки – за пореден път се приложиха идеите на международния проект AQUA NARRABILIS ”Словесното разказвателно умение в театър и картини”, по който РБ “Пенчо Славейков” вече две години работи.

На “сцената”, в Детския отдел на Библиотеката, малките “артисти” играха куклен театър, пантомима и Камишибай. Под надслов “Разкажи приказката!” малчуганите смело влязоха в ролята на режисьори, сценаристи и актьори, което съвсем не беше толкова лесно, показаха завидни импровизаторски и разказвачески умения, и се забавляваха. Имаше “репетиции на маса”, обсъждания на тема “сценография и артистично поведение” и накрая – представления на трите избрани приказни истории: “Дядо вади ряпа”, “Твърдушка, Мекушка и Сладушка” и “Рибката, която откри морето”. 

Разказването на историите със средствата на театралното изкуство провокира силно детското въображение, малките приятели на Библиотеката смело изразиха своето желание за творческа изява, а това е доказателство за необходимостта от използването на тази атрактивни форми за развиване на разказвателните умения у децата.

                

Споделете