Чудесна колекция от нови заглавия вече е подредена в залите на Детски и средношколски комплекс. Идват празнични дни и хубавата книга може да допълни прекрасното настроение като един „истински приятел“.

За малчуганите изборът е голям!

Те ще могат да се насладят на новото луксозно издание на „Джуджето Дългоноско“ от Вилхелм Хауф, с прекрасните илюстрации на Лизбет Цвергер, удостоена с наградата „Ханс-Кристиан Андерсен“ за своето творчество.

„Червената шапчица и градът“ от Мари Войт също си проправя път към детските сърца – един съвременен вариант на познатата приказка, оригинален и различен, но с послание към малките читатели.

И компания от духчета с най-сложните имена на света се втурва към малчуганите – книгата „Домашни духчета“ на Дубравка Угрешич е „със запазено място сред класиците“ на хърватската детска литература.

Сред новите книги за деца могат да се видят авторите Джеймс Патерсън, с „Училище мъчилище: Как преборих броколите, побойниците и Змийския хълм“ и Лорън Сейнт Джон със „Светещата река“. Те не се нуждаят от реклама, защото са в категорията „Любими …“.

За младите любители на приключения и за вече „порасналите деца“ – техните родители ще е удоволствие да се срещнат пак с „Харка – синът на вожда“. Новото луксозно издание на „Синовете на великата мечка“ от Лизелоте Велскопф-Хенрих на издателство Сиела е факт и след много години отново радва читателите.

За Тийнейджърите!?

Търсени автори и нашумели заглавия ще задоволят и най-претенциозния тийнейджър. Сред тях са и две очарователни и затрогващи истории за добротата, влюбването и вече почти изгубеното умение да проявяваме благодарност. Потърсете „За благодарността като изгубено умение“ от Алегзандър Маккол Смит и продължението на бестселъра „До всички момчета, които съм обичала“от Джени Хан – „P.S. Все още те обичам“.

Изненада за читателите поднася Халед Хосейни с проекта си „Молитва към морето“. Това е една красива история, подходяща както за възрастни, така и за деца, и се чете за минути. Книгата е вдъхновена от трагичната съдба на тригодишно сирийско дете, което бяга с родителите си от войната. Надеждата и болката авторът прошепва като молитва, а илюстрациите на популярния британския художник Дан Уилямс ги допълват.

И любимото фентъзи! Този път Джордж Р. Р. Мартин е абсолютен фаворит с цели три заглавия – „Нощен ловец“, „В дома на червея“ и „Планетата на ветровете“, която е написана заедно с Лайза Татъл. Сред тях са и „Жената чудо“ от Лий Бардуго, „Къщата на фуриите“ от Маделин Ру и „Деца от кръв и кости“ от Томи Адейеми. Смелост, доблест, магия и фурии 🙂 оживяват на стотици страници, за радост на всички любители на жанра.

                       

Когато книгата оживява и на малкия екран – удоволствието е двойно по-голямо. Историята на Белами, Кларк, Глас и останалите сто непълнолетни нарушители, изпратени да колонизират Земята, има своите фенове от хитовия сериал, а сега е налична и в библиотеката. „100-те“ от Кас Морган е напълно различно пътешествие от това със сериала, макар и двете сюжетни линии да са еднакво силни и въздействащи.

И накрая – „Забранете тази книга“!

Не, няма да забраняваме книги, напротив – един изключителен роман е на библиотечните лавици. Книгата на Алън Грац е книга за книгите, която ще ви накара да се замислите, ще ви разсмее и ще ви припомни истинската магия на четенето. Тя е за всички!

Приятно четене!

 

 

Споделете