Пощенска кутия за истории – 2022 г.

a„Къде е мястото на книгите в епохата на глобалните технологии? Къде е мястото на библиотеките след 100 години? Може ли писаното слово да е мостът между минало и бъдеще? Днес четем, независимо дали е от електронен източник или текст на хартия, а утре?”

Върху това размишляват малките читатели – Александра Александрова Тузлукова и Марилена Стоянова Петкова, които „пуснаха” своите творби в „Пощенската кутия за истории” на Детски и средношколски комплекс.

Те са ученички в 4в клас на СУ „Гео Милев” – Варна и са едни от изявилите се автори-деца, писали за „Библиотеката в училището, библиотека на бъдещето”, по повод 40-годишнината на учебното заведение през миналата година.

  * Александра Тузлукова  есе   
  * Марилена Петкова есе

aАя Франк е на 11години и учи в САЩ. Тя е от Русия, но вече пет години и половина живее в България, а сега страната ни е втора родина за нея. Тя обожава да чете и е от най-редовните читатели на Детски и средношколски отдел на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”. Още от тригодишна Ая обича да си измисля разни истории. А след като прочита и книгата на Ана Сюел „Черният красавец”, тя започва да язди коне. Обожава тези животни, затова е решила да напише история за вълшебен кон, която споделяме с всички вас.

  * Ая Франк  приказка

aВихрен Илиев е на 6 години и вече е ученик в подготвителна група в ОУ „Димчо Дебелянов” гр. Варна.
Той има различни любими и интересни неща, които е включил в своята история, вдъхновена от обичта му към котките. У дома Вихрен има домашен любимец – котка. А в детската градина, заедно с другите деца, той се е грижил за майка с нейните малки котета (впоследствие са намерени домове за всички тях).
Вихрен обича книжките и историите на „Пипи Дългото чорапче” и лудориите от „Патиланско царство”.
Щом се потопите в неговите детски мисли, може би ще се замислите кои са и вашите любими книги и неща. И ще напишете своята приказка, която да изпратите за инициативата „Пощенска кутия за истории”.

  * Вихрен Илиев  приказка

Споделете