Изложба на детско творчествоС динамични и ярки теми стартирахме в началото на месец юли „Лято в Библиотеката“. Мотото на инициативата ни за 2014 година бе: Да съберем лятото, четенето и любопитството на едно място! Програмата по дати, с избрания приказно-приключенски „екшън“, настрои малките ни приятели за активно участие, пробуди у тях жаждата за пътешествия и изследване на света.

Всяка среща бе различна, цветна, с елемент на изненада. Още на първата се оформи новият приятелски кръг, споделиха се желания, уточниха се любими автори, книги и литературни герои.

Първата тема – „Тайнството на библиотеката“, предизвика любопитство и много въпроси за съдбата на древните библиотеки. Малките ни приятели внимателно слушаха за „приключенията“ на бележити книги и разгледаха с интерес най-старите издания, които притежаваме. Илюстрациите на „Патиланско царство“ от Ран Босилек силно ги впечатлиха, в резултат на което, Баба Цоцолана „се появи“ на повечето детски рисунки.

С темата „Удивителни открития, изгубени градове и съкровища“ повдигнахме завесата на миналото и разбулихме древни тайни. Нови, луксозни енциклопедии “даваха” напътствия и “помагаха“ в разплитането на загадъчните събития…Да съставим кръстословица...

Темата „Историята като приказка“ превърна историята в преживяване. Идеята ни бе да съчетаем забавното с познавателното. Стартирахме с интересни факти, решавахме кръстословици, рисувахме по преданията на Ангел Каралийчев за българските ханове и царе. Децата сами избираха върху кое историческо събитие да се акцентира и какво от случилото се в миналото “да пренесат”  върху белия лист…

Малки фокусници„Фокуси за начинаещи и напреднали магове“ събра най-много фенове. Малки, големи и още по-големи фокусници показаха своите умения и техните фокуси предизвикаха много смях и заслужени аплодисменти. Размахваха се плащове и вълшебни пръчици, редяха и се познаваха карти, чуваха се заклинания… На по-неуверените магове им „помагаха“ книгите за фокуси и фокусници. Нямаше изчезнали, не се видя и живо зайче да излиза от цилиндър :), но децата се забавляваха страхотно!

С последната тема – „Великите кораби и съкровищата на земята“ се впуснахме в едно уникално пътешествие по световните морета и океани с галеона от ХVІІ век „Свети Йоан Кръстител“. Той е построен в Детски и средношколски комплекс от приложенията „Великите кораби“ на издателство ДеАгостини. Възхищение предизвика неговата величествена осанка и деликатна прецизност на всеки детайл. Децата с интерес слушаха за историята на ветроходните кораби от появата им до днес, за морски пирати и изгубени съкровища.Пътешествие по световни морета и океани

Всичко това не би било така забавно, ако с нас не бяха доброволците Борислава, Симеон и Бояна. Те помагаха в избора и изработването на предметните символи за всяка среща, въвеждаха децата в случващото се, провокираха ги да любопитстват, да разсъждават.

„Лято в Библиотеката“ приключи с Карнавал на приказните герои и изложба на детското творчество от срещите. Участниците в карнавалното шествие бяха облечени в костюми на любими, приказни герои, изработени собственоръчно или с малко помощ от родители и приятели. Пепеляшка, Роня, Феята на цветята, Лошата вещица, Червената шапчица, Кумчо Вълчо и други любими детски герои разказаха за себе си, драматизираха откъси от своите „литературни патила“."Оживяват" любими, приказни герои...

Завърши нашето цветно “Лято в библиотеката”! Заедно се забавлявахме, участвахме в пътешествия и експедиции, разгадавахме загадки, търсихме изчезнали съкровища, бяхме магове и капитани,  намерихме нови приятели!

До следващото „Лято в Библиотеката“ през 2015 година, ПРИЯТЕЛИ!

До следващото "Лято в библиотеката", приятели!

Споделете