В Детски и средношколски комплекс има едно място, пред което всеки се спира – макет на красив ветроход посреща малки и големи читатели, приятели на хубавата книга.

От няколко месеца галеонът „Свети Йоан Кръстител“ вече е едно чудесно вдъхновение за десетки бъдещи моряци, които след време ще кръстосват морета и океани…, а днес, ококорили очички се дивят на неговата величествена осанка.

Ако се върнем назад в историята на корабоплаването, белоснежните ветроходи винаги са били огромна крачка в корабостроенето и школа за моряшко майсторство, за формиране на силни характери. Галеоните владеят моретата през по-голямата част на ХVІ и ХVІІ век. Тези изключителни кораби със специфичен скелет и мощни оръдия съставляват важна част от историята на ветроходите и географските открития.

Галеонът „Свети Йоан Кръстителе построен през 1598 г. в Тоскана – космополитен град с приключенски дух. Той е типичен предшественик на испанските галеони от този период, предназначени за търговия, открития или военни действия. „Свети Йоан Кръстител“ притежавал два мостика с оръдия, доста подчертана гърбица, кула на носа с големи размери, много висока кърма и без съмнение е един от най-красивите ветроходи, порили морската шир.

Поредицата „Великите кораби“ на издателство ДеАгостини ни предложи богата информация за ветроходните кораби от появата им до днес и ни предостави възможност да построим макет на галеона „Свети Йоан Кръстител“ с размери 78 х 66 х 30, в мащаб 1:50.

Трудно е, но не и невъзможно!    Прецизност при всеки детайл...           Елегантен силует

Не бе нужно да сме опитни моделисти – имахме приложения с материали, инструменти, инструкции и видеокасета, показващи стъпка по стъпка процеса на сглобяване. Частите от дърво, метал и текстил бяха предварително оформени и номерирани, което много ни помогна. Напасвахме ги с много малко трудности. Положихме усилия и мислим, че постигнахме прецизност при всеки отделен детайл.

Ако трябва да обобщим получения резултат, думата е елегантност – дървена обшивка, три мачти, платна, 24 оръдия, няколко палуби, баласт, кухня, помпи, спасителни лодки и стилна, богато инкрустирана кърма.

А за всички, които мечтаят за морски пътешествия и битки, изкушени от темата кораби и корабоплаване, фенове на Джак Спароу и Дългия Джон Силвър, предлагаме най-новите приключенски поредици и енциклопедии по темата…

                                    Малки мечтатели и...      Бъдещи мореплаватели

Попътен вятър, мечтатели!

Споделете