Вики Боянова с приказките на Николай РайновПриказките! Тези вълшебни, фантастични истории разпалват въображението на децата и в същото време са първото им докосване до магията на литературата. 

“Имало едно време”…и започват небивали приключения и срещи с невероятни герои.

Пътешествайки в необятния свят на вълшебното, малките читатели неизменно се срещат с приказното наследство на Николай Райнов. Самодиви, феи, върколаци, царе, кон-вихрогон – всички те развихрят фантазиите на малки и пораснали вече деца… Това е само малка част от енциклопедичното творчество на твореца. Изкусен разказвач, прекрасен белетрист, философ, художник, Николай Райнов впечатлява малки и големи.

Николай РайновРоден е на 1 януари 1889 г. На деветгодишна възраст прави първия си литературен опит. Епизод с важно значение в биографията му е завършването на Духовната семинария в София през 1908 г. Освен богословие, там той изучава литература, история, философия, дидактика, старогръцки, латински, френски и немски езици.

Въпреки блестящия успех, с който завършва семинарията, Николай Райнов се отказва от предоставената стипендия за Висшето духовно училище в Киев. Бившият семинарист записва философия, но скоро след това прекъсва следването си и започва работа като писар в архиерейското наместничество в Провадия. На следващата година е студент по декоративно изкуство в Държавното художествено индустриално училище.

През 1912 г. излиза първата му книга „Богомилски легенди“. По време на Балканската и Междусъюзническата войни Николай Райнов е санитар в Червения кръст и военен кореспондент.

През 1918 г. издава „Видения из древна България“, “Книга за царете“, Очите на Арабия“, „Слънчеви приказки“, „Между пустинята и живота“… За периода 1918-1922 г. изпод перото на писателя се появяват „Златното птиче“, „Най-хубавите народни приказки“, „Днес и утре“, Сиромах Лазар“, „Юнак над юнаци“. Следва едно невероятно 32-томно издание на „Приказки от цял свят“ /1931-1934/ с модерна за началото на ХХ век философска интерпретация на фантастично-приказните мотиви. "Имало едно време..."

Николай Райнов десетилетия работи като академик в Института по изкуствознание при БАН. Хабилитиран е за професор в Софийската художествена академия. Умира в София на 2 май 1954 г.

През своя творчески път Николай Райнов създава много творби, но в съзнанието на малките читатели завинаги ще остане със своето приказно наследство. Приказките му вълнуват и владеят детските умове и сърца и до днес, те са първите уроци за добро и зло, за юначност и трудолюбие.

         БЪЛГАРСКИ ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ                                                               ИЗТОЧНИ ПРИКАЗКИ

                                                                              ПРИКАЗКИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

„Имало едно време…“, „Живеел някога в едно царство…“

Царе и царкини, Лъчезарна княгиня, самовили и самодиви, вълшебни ябълки и вълшебни килимчета, летящи коне и омагьосани жаби – стотици причудливи същества и предмети населяват приказния свят на Николай Райнов.

В този свят е събрана съкровищницата на българското и световното народно творчество. И независимо дали приказките са български, руски, чешки, финландски или американски – те еднакво възхищават и убеждават в силата на доброто и правдата.

Вселена от вълшебство, фантазия и мъдрост – това са приказките на Николай Райнов!

В "Стаята на приказките"

Година след година малки и големи приказници

„вървят“ из тази Вселена и я опознават.

 

Споделете