"...като в красив детски сън..." „Всичко за чудо и приказ бе

 до хоризонта навън,

сякаш живеех сред приказка

или в красив детски сън…“

 

Дълга е приказната поетическа пътека на любимата детска варненска авторка Райна Пенева. По нея тя среща стотици деца и за тях превръща своите красиви сънища в звънки стихове, в приказни истории.

Днес едва ли има дете, което да не е прочело или запяло „Ало, ало, слънчице“ или „Роклята на мама“. Стиховете на Райна Пенева стават любими на децата и като текстове на десетки популярни детски песнички. Тананикат ги деца, родители, учители. През детските доверчиви и любознателни очи авторката реди бисерче, след бисерче…Детското творчество на Райна Пенева

В навечерието на светлия празник 1 ноември – Денят на народните будители каним своите малки приятели на среща с Райна Пенева. Тя е носител на Награда Варна за 2009 г., а през 2002 г. получава наградата на Съюза на българските писатели за детска поезия. Има издадени десет детски книжки, като първата “Черешов грозд“ е в ръцете на малките читатели още през далечната 1973 г.

Райна Пенева "Бисерчета"Само преди броени месеци излезе от печат нейната най-новата книжка „Бисерчета“ под редакцията на Веселина Цанкова, с илюстрации от Олга Паскалева.

„Знаеш ли какво е бисер?

Бяло, лъскаво зърно.

То се гуши, представи си,

в едра морска мида, но…”

 

Заповядайте при нас на 30 октомври от 12.00 часа!

Ще напълним сърцата си с “бисерчета” и “думи-вълшебници”!

Ще четем, но най-точно го е казала авторката в стихотворението „Читател“:

„…И чета, чета, додето

с много думички сърцето

се препълни чак догоре

и светът ми заговори…“

Очакваме ви!

 

Споделете