През 2015 година някои от най-великите български и световни разказвачи на приказки имат годишнини –
Леда Милева, Валери Петров, Ханс Кристиан Андерсен, Братя Грим, Ръдиард Киплинг.  С приказките на тези автори са израснали десетки поколения, обичащи книгата и четенето. Ето защо избрахме месец април за Месец на приказката и читателите на Библиотеката могат да видят изложба от техните творби за деца под надслов “Имало едно време…”.

И неслучайно “приказният” месец е месец април.
През 1967 година Международният съвет на детската книга взема решението да превърне датата 2 април,
рождения ден Ханс Кристиан Андерсен, в Международен ден на детската книга. Този празник обединява децата и запазилите детското в себе си възрастни по целия свят вече повече от петдесет години.

Ханс Кристиан Андерсен е датски писател и поет, роден на 2 април 1805 г. в Одензе. През 1822 г. издава първата си книга. През 1835 г.  в Копенхаген е издадена първата му книга за деца “Андерсенови приказки”. “Дивите лебеди”, “Малката русалка”, “Храбрият оловен войник”, “Малката кибритопродавачка”, “Грозното патенце”, “Новите дрехи на царя”, “Снежната царица”, “Палечка” са малка частица от огромен свят на вълшебство и красота. С творчеството си Андерсен донася голяма слава на своята страна. Затова в негова чест в столицата на Дания е издигнат паметник, превърнал се в символ на Копенхаген – бронзова фигура на малката русалка. Най-авторитетната награда в света за детска литература носи името на Ханс Кристиан Андерсен.


Братя Грим се раждат в малкото градче Ханау, близо до Франкфурт. Якоб, по-големият брат, се ражда на 4 януари 1875, а Вилхелм – на 24 февруари 1876 г. Повлияни от духа на времето, в което живеят, те посвещават живота си на развитието на германския фолклор и лингвистика. Техният сборник с приказки “Kinder- und Hausmärchen” („Детски и семейни приказки“) през 1812 г. с втори том през 1814 г. оказва огромно влияние в целия свят. “Ако все пак някога, когато вече няма да ни има, станем известни, това ще е единствено благодарение на нашата колекция от приказки и легенди”, казва Якоб в надгробното слово, което произнася при смъртта на Вилхелм. Приказките на Братя Грим са всепризнато съкровище на литературата, тъй като се смятат за модел, който се прилага като техника във фолклористиката и се радват на обичта на читателите през годините.


Ръдиард Киплинг е един от големите английски писатели, който придобива световна известност с творбите си за деца и юноши – “Ким”, “Книга за джунглата” и сборника “Приказки”, всичките филмирани. Роден е преди 200 години, на 30 декември 1865, в град Бомбай, Индия. Като малък често си представя, че живее в бунгало, което по-късно описва в “Рики-тики-тави”. Познавайки добре природата на Индия и на Африка, Ръдиард Киплинг умело разкрива в приказна форма живота в индийската джунгла. Двутомникът “Книга за джунглата” рисува животните в джунглата в компанията на малкия Маугли, а сборникът му “Приказки просто така” забавлява и днес с “Малкото слонче”, “Как камилата получи гърбицата си”, “Защо китът има тясно гърло”, “Как леопардът стана на петна”, “Котката, която ходеше където си ще” и др.


Леда Милева е дъщеря на големия поет Гео Милев и авторка на едно от най-популярните български детски стихотворения – “Зайченцето бяло”. Родена е през 1920 г. в град София. Още като дете чете много, учи чужди езици, съчинява кратки приказки и малки стихове, организира детски театър… По-късно дълги години работи като редактор на детски списания, представител е на ЮНЕСКО в Париж, директор е на Българската национална телевизия. Леда Милева е включена в почетния списък “Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет по детската книга. Сред най-известните произведения за деца на авторката са “Цветни приказки”, “Работна мецана”, “Сиводрешко и Бързобежко”, “Заю на разходка”, “В една зоологическа градина”, “Листата на брезата” и др. 

Валери Петров е приказна вселена. Той е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради “Пет приказки”. Роден е на 22 април 1920 г. в град София. Освен книгите за възрастни, пише стихотворения, пиеси и сценарии за филми за деца. Той е преводач на произведенията на Джани Родари, Ръдиард Киплинг и др. През 1986 г. той с приказно ключе отключва Доброто и Красотата в царството на децата и създава своите “Пет приказки” – свят от вълшебство, любим на поколения малки читатели. Носител на много награди, през 2006 г. Валери Петров получава Голямата награда “Христо Г. Данов” за цялостен принос в българската култура, а през  2013 – Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за принос към българската култура и разбирателство между нациите.

        Приказките на Братя Грим             Творчеството на Ръдиард Киплинг        Творчеството на Ръдиард Киплинг

Споделете