Изпитвате ли притеснение, когато вашето дете ви задава различни въпроси, свързани със сексуалността? Затруднени ли сте, когато то ви попита какво правят мъжът и жената по телевизията, как се правят и появяват бебетата, защо заключвате понякога спалнята си, защо тялото на мъжа се различава от това на жената, кога започва пубертетът, какво представлява менструацията и защо мъжете нямат такава…?

Вашите отговори или липсата на такива, правилният подход към всичко, свързано със сексуалността, оказват значително влияние върху отношението на детето към секса. Сексуалното развитие на децата има много аспекти, на които е нужно да се обърне особено внимание чрез прямо и свободно поведение на възрастните по темата. Ясните и подходящи за възрастта на детето отговори ще го ориентират по-добре по въпросите за сексуалността и ще му помогнат да я възприеме като нещо естествено в цялостното развитие на човека. Важно за всеки родител е да знае, че неговото отношение към темата за сексуалното съзряване влияе пряко върху формирането на детето като здрава и отговорна личност.

Ако искате да си помогнете в разговорите с вашето дете и заедно да разучите въпросите за психосексуалното му развитие, ние ви предлагаме актуални заглавия с илюстрации, които ще ви улеснят в отговорите и ще направят темата още по-интересна и лесна за възприемане от него. Често се оказва доста трудно да разговаряме с вече порасналото дете-тийнейджър у дома по темата за половата култура и секса. В такива случаи добър помощник са книгите.

В Детски и Средношколски комплекс може да намерите книги, свързани с развитието на сексуалността, които съдържат полезна и интересна информация за формирането на половата самоидентификация, изграждане на нагласи към собствената личност, изграждане на нагласи към собственото тяло и телесните реакции…и много други въпроси по темата.

Препоръчано от нас:

Как се ражда бебето”, автор Петра Фитцек, “Книга за момичета и момчета”, Уенди Дарвил и Келси Пауел, “Секретна книга за момчета”, Пламен Абаджиев, “Момичетата и сексът”, Тина Раджишевич, “Любовта – как я обясняваме на нашите деца”, Никол Башаран и Доминик Симоне, както и много други заглавия, които ще намерите при нас.

Споделете