Наподобяват герои от фентъзи филми или филми на ужасите, но за разлика от тях са пра-пра-стари и магическата им сила е да гонят болести и зли духове, да носят плодородие и не на последно място – да веселят. Такива са маскарадните ритуали и на Сирни Заговезни – един от най-цветните празници в народния календар. Наричат го още “Прошка” и се чества седем седмици преди Великдан (винаги в неделя).

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и искат прошка, целуват ръка на домакините, като изричат традиционните думи на прошката: „Прости!“, „Простено!“ пък е задължителният отговор. Празникът трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи, забулени в тайнственост и мистика. В много селища се организират кукерски игри – празнични шествия на маскирани мъже. Те обикалят домовете, за да прогонят лошите духове и благославят домакините за здраве, плодородие и благополучие.

Облеклото на кукерите най-често включва черни маски или начернено лице, качулки, була от чул, метални хлопки. За направата на маските се използват железни конструкции с декорация от тъкани престилки, остъргани животински глави, вълна, с поставени върху тях кожички, рога, крачета от козел, мъниста, дантела… Задължителна за облеклото на кукерите е и червената кърпа, вързана на краката, раменете или кръста, символ на плодовитостта и обновяващата се природа. Маските трябва да са грозни и страшни, за да се изплаши злото.

“Кукер за вести  порти удари.

Носят невести китки и дари.

Зимен лъч блесне, връща го сводът. С обредни песни кукери бродят.”

     /Николай Зидаров /

Въздействието им се подсилва от силния шум на хлопките. Още от най-стари времена хората са вярвали, че звънците пропъждат злото. Тежестта им достига до 50 кг. Танцът на кукерите представлява клатушкане, което символизира натежалите от зърно класове на една плодородна година, боричкането и търкалянето – здраве и сполука. Ритмичният танц преминава в мълчание, сега говори маската и звукът на хлопатарите – знак, че е време хората да тръгнат по нивите, но чак когато веселието около запалените огньове завърши.

                      

Празникът Сирни Заговезни вдъхнови малките художници-приложници на СУЕО “А. С. Пушкен” с ръководители Павлина Замфирова, Людмила Иванова и Янка Тодорова за красиви рисунки на кукери и изработка на маски. Децата претвориха своята колоритна представа за древния празник, за кукерите – мистичните пазители на доброто и гонители на злите сили, идващи от тъмнината на отдавна отминали епохи.

Споделете