Какво можем да направим с боклука или по-точно с онези непотребни вещи, които вече не използваме? Не е ли време да им дадем втори шанс, да се опитаме да ги превърнем в абсолютно нови неща…

Точно това са направили младите художници-дизайнери от ПГИ “Д-р Иван Богоров” – Варна. В рамките на инициативата “От нищо нещо или да дадем втори шанс на боклука” възпитаниците на гимназията представят в богата изложба своите творби от отпадъчни материали, които по принцип в ежедневието си изхвърляме. Тя е индикатор за стремежа на младежите за популяризиране значението на проблема, свързан с прекомерното изхвърляне на боклуци. Изпод сръчните им ръце се раждат красиви вещи за използване – сувенири, пана, аксесоари, които вдъхват нов живот на непотребните неща. На откриването на изложбата на 30 октомври в Детски и средношколски комплекс, за своите прекрасни творби, младежите получиха сертификати за участие и поздравления от учители, библиотекари и гости.

Инициативата “От нищо нещо или да дадем втори шанс на боклука” е на СНЦ “Мога, знам, творя” по Програма “Варна – Европейска младежка столица 2017”. Освен участие в творческите работилници, учениците написаха и есета за търсене на различни варианти за справяне с проблема, свързан с боклуците и тяхното рециклиране.

 Ето редове от есето на Шерил Ибрямова, ученичка от 9 в клас:

“И ние понякога се чувстваме стари, изхабени и никому ненужни, и тайно копнеем за втори шанс, нещо хубаво да ни се случи и да започнем на чисто, по нов начин. Докато размишляваме над тези проблеми можем да поразгледаме колекцията си от “плюшкинови” непотребности и да дадем втори шанс и на старите си вещи…”.

Нека да го направим!

Снимки от изложбата:

                                            

Споделете