Симпатичен, кафяв и топчест, с ококорени очи и голям, и хубав нос! Познахте ме, нали! – мечето от детската библиотека, новият приятел на децата, който взема върнатите от тях книжки. Вече всички ме обичат, и малки, и големи, и си правят селфи с мен. Селфи е новата дума, която съвсем скоро научих, а аз обичам да уча, за да знам.

Знам, че наближава Коледа, но ми е тъжно, защото сигурно ще остана без подарък. О, бях послушен, само че как Дядо Коледа ще ме намери, като не знае името ми?! И аз съм объркан… и не знам точно как се казвам? Онзи ден едно момченце сподели с майка си, че съм Сашко. Хареса ми – Мечето Сашко. Прекрасно! После малката Поли влезе в Стаята на приказките и на всички бебета там (тя вече е голяма – на 3 г.) заяви, че съм Книголапчо, защото съм бил „лапнал“ книжките й. Аз почти не разбрах името си от нея, другите – също, но майката на Поли услужливо го повтори дума по дума (майките са затова) и така всички го разбраха.

Вчера един силен полицай мина край мен, потърка нослето ми за късмет (така каза той, че се прави!) и ме нарече Кольо.

Объркахте се, нали! А мен питате ли! А Дядо Коледа? И той ще се обърка.

Ето Жорко – взе от библиотеката книжката за мечето Топчо и заяви категорично, че аз съм Топчо.

Аз кой съм? Сашко или Топчо, Книголапчо, Кольо…

А имената „валят и не спират“ – Спас, Добрин, Хари, Пухчо и днес – Сладкият Медунчо. Аз не обичам мед. Сигурно съм единственото мече в света, но аз обичам книжките и децата, които идват в Детската библиотека. Те ще получат подаръци, а аз? Как да си избера едно име, за да го знае Дядо Коледа и да ме намери? Всичките са много хубави, а и децата ще се разсърдят, ако не се нарека с тяхното име.

  • – Здравей, Рая! Можеш да оставиш на мен книжката си! О, „Пипи Дългото чорапче“! Браво, много хубава книжка си прочела…

Еха-а-а, сетих се! Благодаря ти, Пипи! Вече знам как се казвам!

Дядо Коледа, аз съм послушен! Аз съм симпатичен, кафяв и топчест, с ококорени очи и голям, и хубав нос!

Аз съм Сашко Топчо Хари Книголапчо Спас Пухчо Добрин Кольо Сладкият Медунчо!

И чакам в детската библиотека своя първи коледен подарък.

Я да го повторя, защото много ми харесва:

Аз съм Сашко Топчо Хари Книголапчо Спас Пухчо Добрин Кольо Сладкият Медунчо!

Я пак – аз съм Сашко…..!

 

 

Споделете