В първите дни на Новата 2018-а зарадвахме своите читатели с прекрасни нови издания за деца и тийнейджъри. Празничните дни отминаха, но е зима, и е за предпочитане да сме на топло в къщи, с любимо четиво в ръка 🙂 .

Скъпи читатели на Детски и средношколски комплекс,

в публикацията ви предлагаме много малка част от новите ни книги, но вие не забравяйте да погледнете в електронния каталог на Библиотеката, за да намерите всичко останало, което ви интересува. А най-добре е да дойдете при нас и на място да видите богатството от книги, което притежаваме и да разгледате новите ни тематични витрини за месец януари.

За начало нека „да повикаме“ така дългоочаквания сняг с първото ни предложение за най-малките читатели. Луксозното издание „Снежни приказки“ на издателство Фют ще очарова не само децата. 15-те снежни истории ще стоплят сърцата и на възрастните, като за това са „виновни“ и красивите илюстрации на Джеймс Нюмън Грей.

Коледните празници отминаха, но книгата на Л. Франк Баум „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ разказва вълшебната история на едно момче с голямо сърце, което ще стане най-дългоочаквания гост за всеки дом по света.

„Разказчета за малки деца“ е допълнила авторката Венеция Павлова за своята първа детска книжка „Незабравки“. С много нежност към малчуганите и послание за Красота и Доброта в живота им тя подарява на всеки кратки цветни истории от градината на детството, нарисувани от самата нея.

Магически разкази за приключения и загадки, за приятелство и съдбовни обрати ще намерите в „Къщата без огледала“ от Мортен Санден и „Рапунцел и изгубената лагуна“ от Лейла Хаулънд. Малко по-страховити неща ще бъдат причина трудно да заспите, ако прочетете „Момичето, което изпи луната“ от Кели Барнхил. Книгата е носител на медал „Нюбери“ за 2017 г. за детско-юношеска литература и със своята омагьосваща корица ще привлече всички любители на доброто фентъзи.

На другия полюс е „Животът ми като Тиквичка“ от Жил Парис – роман, описващ една трагедия, която завършва с (не)очаквано щастлив край. Този едновременно и смешен, и разтърсващ разказ представя нелеката съдба на децата, живеещи в един приемен дом…

За тийнейджърите годината може да започне с една интересна книга, в която да намерят себе си, да почувстват магията на любовта и приятелството. Предлагаме ви романите на Никола Юн – „Всичко, всичко“ и „Слънцето също е звезда“.

„Всичко, всичко“ е книга за любовта, непознаваща граници – една разтърсваща история за Оли и Маделин, срещата на които в реалния свят може да им донесе всичко мечтано…, но бъдещето не може да се предвиди. Ако можеше – те щяха да знаят, че влюбването им един в друг ще е пълна катастрофа… Вторият роман на Никола Юн „Слънцето също е звезда“ е дълбоко затрогващ, разказващ за силата на надеждата, която може да победи всяка мрачна действителност. Той ще допадне на всички тийнейджъри-романтици, дори и на тези, които сега повдигат вежди скептично 🙂

Още две нови интригуващи заглавия предлагаме на младежите: „Земя на сенки“ на Елизабет Костова и „Мъжът от Константинопол“ на Жозе Родригеш душ Сантуш. И в двата разказа ще се възкресят дълбоко пазени тайни от недалечното миналото на България и от атмосферата на Османската империя, ще се стигне до разтърсващи разкрития, които ще променят съдби… Лъкатушен е пътят на главните герои и в двата романа, но равносметката, която те правят, утвърждава силата на смелостта и човешкото благородство.

И разбира се – за феновете на научната фантастика, които се питат дали сме единствени в галактиката…., или може би никога не сме били… – вземете книгата на Карл Сейгън „Контакт“. Там потърсете доказателствата за съществуването на извънземен интелект и това, което ще намерите със сигурност ще ви накара да настръхнете и да гледате към звездното небе 🙂

И още много нови заглавия ви очакват при нас, които не бива да пропускате…

И ние ви очакваме!

 

Споделете