Детски и средношколски комплекс представя с изложбата „Две вълшебници от детството“ творчеството за деца на Елисавета Багряна и Дора Габе. С книгите им са израснали десетки поколения малчугани, обичащи да четат, разказват, рецитират…

През 2018-та отбелязваме 125 години от рождението на Елисавета Багряна и 130 години от рождението на Дора Габе. Звънки стихове, разкази, диалози, повести и всичко това – написано с огромна любов към децата. Творчеството им и до днес носи красотата и магията на детството, и радва малки и големи, а посланието към тях е общо – да бъдат смели и „непослушни“, да обичат природата, да не спират да мечтаят!

Именитата поетеса, преводачка и общественичка Дора Габе е родена на 28.08.1888 г. в гр. Добрич. Завършва гимназия във Варна, следва в университетите в София, Женева и Гренобъл. Първата й детска книга “Малки песни” излиза през 1923 г., а първото й стихотворение “Катето и Джори” се появява в сборника “Златна книга за нашите деца”. Книгите ѝ “Калинка-малинка”, “Звънчета”, “Сънчец ходи”, “Бяла люлчица”, “Птичи перца”, “От слон до мравка” (заедно с художника Илия Бешков) са настолно четиво на няколко поколения български деца и принадлежат към класиката на детското литературно наследство. В тях тя влага цялата си любов и красота на душата си. Умира през 1983 г.

Голямата българска поетеса Елисавета Багряна е родена на 29 април 1893 г. в София. Завършва Първа софийска девическа гимназия, а по-късно и Софийския университет. Първата й детска стихосбирка е „Търкулната годинка”, която излиза през 1931 г. По-късно се появяват „Звездички”, „Другарче в пътя”, „Обичам те, родино”, „Майско утро” и други. Елисавета Багряна пише прекрасните си стихотворения за деца с много обич към тях, пише простичко и сърдечно, учи малчуганите да бъдат добри, да ценят красотата. Стиховете й са преведени на повече от двадесет и пет езика. Поетесата умира през 1991 година. 

Изложбата „Две вълшебници от детството“ може да се види от 21 септември във фоайето на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. До най-новите издания на книгите на двете поетеси са „Търкулната годинка“ /1943 г. – второ издание/ и „Майско утро“, под редакцията на Ангел Каралийчев /1950 г./ на Елисавета Багряна,; „Бяла люлчица“ /1946 г./ и „За малките“ /1954 г./ на Дора Габе и много други от началото и средата на миналия век. Сред експонатите е и литературният сборник „Смехурко“ от 1927 г., съставен от Ран Босилек. В него могат да се видят някои от първите стихове на Дора Габе и Елисавета Багряна, като разделът „Родина“ започва с прочутото стихотворение „Обич“ от Дора Габе.

Изложбата съдържа също ноти и музикални записи из колекциите на отдел Изкуство. Те включват детски и училищни песни и химни по творчеството на Елисавета Багряна и Дора Габе от именити български композитори като Марин Големинов, Любомир Пипков, Парашкев Хаджиев и други.

Редом с експонираните издания, като символ на детството, „греят“ и две цветни хвърчила, изработени от малките приятели на библиотеката от ДГ „Слънчо“ – Варна. Рисунки по стихове на Дора Габе и Елисавета Багряна допълват “магията” от творчеството на двете големи „вълшебници“, които за всяко българско дете са „любими автори“.

 

 

 

Споделете