През настоящата 2018 г. отбелязваме 89 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Той е роден на 24 октомври 1929 г. в с. Калиманица, Монтанско. Интересът към неговото творчество е голям. Почти няма българин, който да не се е докосвал до магическия свят на неговите произведения. Още от детството се започва с „Малки жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“, за да се премине към “Свирепо настроение”, „Горещо пладне“, „Опит за летене“ и т.н. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в над 50 страни по света. Номиниран е два пъти за Нобеловата награда за литература. През 2000 г. е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен, за цялостен принос в българската култура, а през 2003 г. – с Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“.

През месец октомври в много културни и образователни институции се провеждат традиционните от години „Радичкови дни”. Инициативите и четенията целят произведенията и мъдрите послания на Йордан Радичков да достигнат до много повече читатели, малки и големи да имат възможността да се докоснат до един нов по Радичковски и красив свят.

С четения на „Малки жабешки истории“ и „Ние, врабчетата“ Детски и средношколски комплекс на РБ „Пенчо Славейков“ се включва в „Радичковите дни“ – 2018.

На 22 октомври с четвъртокласниците от ОУ „Васил Друмев“ ще четем от „жабешкия буквар“ и ще се посмеем с историите за жабки, попови лъжички, водни бълхи и други обитатели на блатото… През 1996 г. за книгата си „Малки жабешки истории” Йордан Радичков е

вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен” на Международния съвет на детската книга.

На 25 октомври с осмокласниците от Професионална гимназия по текстил и моден дизайн ще „се разхвърчим“ из „Ние, врабчетата“ – едно произведение за малки и големи, пълно със силни авторови послания. Патилата на малките хвъркати герои са истински уроци по човечност, които е добре да бъдат препрочитани периодично.

„Радичковите дни“ са част от инициативите за деца и тийнейджъри в Детски и средношколски комплекс, които ще се проведат в Националната седмица на четенето, 22-26 октовмври 2018 г.

 

 

Споделете