Заповядайте на последния литературен петък за 2018 г.! Нека на 28 декември всички се съберем около „закъснялата“ елхичка в последната среща на тема: „В очакване на Новата година“ и си отправим своите празнични пожелания!

Нека заедно да си дарим надежда за Новата 2019 -а!

Ще „похлопаме“ на вратата й с късмети и изненади… 🙂 , защото цялата 2018 година бе пълна със забавни творчески изненади под надслов Литературни детски петъци! Всеки последен петък от месеца малките участници в детския клуб четяха, измисляха истории, дискутираха. Срещите преминаваха през различни теми и творческо писане, посветени на живота и творчеството на български и световни поети и писатели, на българските традиции, предания и легенди.

Започнахме през февруари с темата: „Хан Аспарух и легендата за мартеницата“. Вдъхновени от нея участниците сплетоха сами белите и червени конци за здраве и късмет и драматизираха легендата!

В “Търсене на вълшебни бисерчета“ участниците си припомниха кои са книгите, номинирани за Наградата „Бисерче вълшебно 2018“ и направиха ревюта на повечето от тях.

През месец април с огромно желание и интерес малките читатели на библиотеката се запознаха с творбите на Елисавета Багряна, търкулнаха 🙂 „Търкулнати“ мисли за любимата българска поетеса, рецитираха нейни стихове.IMG_7003

Срещата през месец май се проведе под мотото „Моят първи автограф“. Всички се изявиха като писатели и съчиниха страховити криминални истории, като вложиха много въображение и влязоха в образа на детективи… 🙂 .

В „Детска спирка за приказки“ малчуганите съчиниха своя приказка по картини. Разпределени в три отбора всеки показа много талант и чувство за импровизация и хумор в това забавно литературно предизвикателство.

С много неочаквани въпроси започна темата „Дете съм и искам думата – за библиотеката, книгите и четенето“. Като в истинско токшоу се дискутираха въпросите, а отговорите развълнуваха със своето откровение и мъдрост.

През септември бе естествен въпросът, който зададохме на децата за творческото писане – „Училище или мъчилище?, през октовмври – „Дар от сърце“ – за българските светци, а ноември изненада с „Чудното пътешествие на Нилс Холгерсон“, посветено на 160 г. от рождението на Селма Лагерльоф. Мултимедийното „пътуване“ предизвика много забавни коментари сред участниците.

И ето… цяла година – Литературни детски петъци, цяла година – творчески дух, литературни игри и пътешествия, четене на книги и много забавления…

2018 г. си отива, но нека си пожелаем вълнуващи литературни приключения през Новата година! 🙂

Очакваме ви!

 

Споделете