IMG_7391

Детските книги са магия! Те са онзи прекрасен мост на приятелства и общуване днес, те приближават и свързват децата заедно в едно общо пространство на знание, въображение и игра. Мълчаливи, но мъдри събеседници са и „общуването“ с тях е част от любопитството, което всеки носи у себе си, независимо дали е дете или възрастен.

На 2 април детските книги по целия свят „празнуват“! На тази дата през 1805 г. в Одензе, Дания е роден Ханс Кристиан Андерсен. От 1835 г., когато в Копенхаген е издадена първата му книга за деца – „Андерсенови приказки“, вече са изминали близо две столетия, но вълшебството от книгите му превръща и днес децата във „вълшебници“.

През 1967 г. Международният съвет на детската книга (International Board on Books for Young People – IBBY) – най-голямата организация в областта на детската литература, oснована през 1953 г. в Цюрих, взема решение рожденият ден на великия разказвач на приказки да се превърне в Международен ден на детската книга.

Книгите трябва да са част от света на детето! Общувайки с тях, то постепенно открива, че може да споделя с думи върху белия лист своите чувства и преживявания, да пише истории, може да твори, може да бъде ВЪЛШЕБНИК!

2 април! Детските книги празнуват!

НО! – Детските книги „празнуват“ и всеки друг път, когато попаднат в ръцете на децата, когато се разтворят страниците им и оттам „тръгнат“ забавни и странни герои, чудновати и митични същества, загадки, приключения и пътешествия… Докато се стигне до последната корица и до щастливия край!

Честит празник, скъпи читатели на Детски и средношколски комплекс!

 

Споделете