15-512

Наричат го девето изкуство. Комиксът има собствени развити стилови школи в страни като Франция и Белгия, САЩ и Япония. В България успешно се развива до 1944 г., през 80-те години на ХХ век бележи възход благодарение на списание „Дъга“, а днес много автори са се посветили на него.

Комиксът представлява съчетание от литература и изобразително изкуство.  По света успешно се използва в обучението на чужди езици. 

От месец март в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ отваря врати Клуб на комикса, със сбирки всеки последен вторник от месеца. Ще се четат комикси на български, английски, френски, руски и италиански език, ще се разглеждат школи и поджанрове, творчеството на забележителни в световен мащаб автори и техните емблематични герои, любими на възрастни и деца. Ще бъдат представени основни моменти от историята на деветото изкуство, както и най-големите фестивали по света, на които си дават среща съвременните автори на комикси.

Клубът на комикса е предназначен за деца и ученици, които искат да създадат свои собствени кратки комикси. Те ще научат основни понятия от комикс терминологията, как да превърнат в сценарий идеите си, защо на френски език комикс се казва „la bande dessinée“, а на английски „comic“ и кое е най-важното, ако искаш да създадеш своя история в картинки. Периодично ще бъдат канени и художници, които работят в този жанр, за да споделят своя опит.

Водещ на Клуба на комикса е Елена Владова – автор на книги да деца и възрастни, преводач, журналист и комикс любител.

Първата насрочена среща на Клуба на комикса е на 24 март от 17,00 часа в Детски и средношколски комплекс.

Споделете