Детските книги в своята съвкупност са онзи чуден и увлекателен свят, който завладява и омагьосва. Те правят човека по-добър, по-мъдър, сочат му пътя към щастието. Те му помагат да разпознава доброто и злото, красивото и грозното, истината и лъжата, разширяват познанията му за света. Но…, трябва да се започне отрано. Трябва децата да отидат при детските книги – те чакат да бъдат разтворени…

СП2

Има една специална стая в Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, където това се случва! Там живеят приказките, оттам те „тръгват и пътуват“ до стотици домове, до десетки училища и детски градини във Варна, и тази стая се нарича – „Стая на приказките“. Години наред тя събира в сряда, след 10.30 ч., най-малките читатели заедно с техните родители и започва „Чело бебе книжки!“. По-точно четат библиотекари, родители, доброволци, а малчовците разглеждат книжките с картинки, движат ръчички, тропат с крачета и слушат. Понякога се сърдят и плачат, друг път са послушни… в книжното цветно обкръжение.

Така се започва! И за де е весело и интересно ви предлагаме: 

Narisuvaj-rikazka

„Нарисувай приказка / Разкажи картинка“!

Към всички родители и всички малки читатели от „Стая на приказките“ е насочена нашата най-нова инициатива “Нарисувай приказка“. Идеята за нея е – малката възраст на децата да не спира възрастните да ги водят в библиотеката, да им четат приказки и стихчета, да намират начини за приобщаването им към света на книгите от най-ранна възраст.

С “Нарисувай приказка“ при книгите в „Стая на приказките“ нахлуват технологиите : ) !

С помощта на четири графични таблета, след прочитане на приказка, децата ще имат възможността самостоятелно да визуализират тяхната представа за героите и сцени от нея. Постепенно те сами могат да станат разказвачи на историята, да коментират не само текста, но и нарисуваните картинки. Цялото детско творчество от всяка среща, изразено в поредица от дигитални изображения, може да бъде прехвърлено на компютър и принтирано. Така всяко дете ще има възможността да получи  копие на своята творба – един чудесен спомен от срещата. Принтирани допълнително, детски рисунки ще бъдат организирани в изложба.

images (1)

Графичните таблети могат да се ползват при желание и в упражнения по писане на букви и цифри. Така към конвенционалните изразни средства върху белия лист – цветни моливи, пастели и флумастери се прибавят и новите технологии.

Детски книжки, деца, родители, таблети… и „Мамо, прочети ми, аз ще нарисувам!”

Детски и средношколски комплекс на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ винаги е, и ще бъде, модерния съвременен приятел на децата на Варна.

Така ще започнем и едно обаче е сигурно – забавлението ще е голямо!!!

Споделете