Четенето е вълшебен свят, без който е трудно да си представим щастливото детство. С книгата детето не само отрано намира отговори на своите въпроси, но и общува с мама и татко, и така неусетно се изгражда доверие между него и възрастните. Родителите, които четат на своите деца, имат силна емоционална връзка с тях, в която доминира радостта от общуването им. Без съмнение от възрастните зависи отношението на децата към чудния и необятен свят на книгите в първите години от развитието им.

ЧЕТЕНЕТО ОТ 0 ДО 6 МЕСЕЧНА ВЪЗРАСТ

Процесът на четенето започва много преди самото четене. Детето първо трябва да прояви интерес към книгите, а за да се събуди този интерес то трябва да овладее два много важни навика:

1.Умение да слуша

2.Умение да разглежда картинки

Известно е, че слухът на детето се развива още в майчината утроба. Още преди да се роди, детето е способно да чува гласа на родителите си. Хубаво е още по време на бременността майката да релаксира, да слуша приятна музика, да говори на детето, да му разказва приказки. Смисълът на тези приказки не е толкова важен – важна е интонацията на гласа. Когато детето се роди, същите тези звуци и приказки ще му действат успокояващо. С порастването на детето този репертоар ще се разширява.

От раждането до 6 месечна възраст „четенето“ само по себе си  представлява разглеждане на впечетляващи детето картинки и същевременно слушане на думички.

ЧЕТЕНЕТО ОТ 6 МЕСЕЦА ДО 1 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ

Това е точното време детето да получи първата си картонена бебешка книжка, която се състои от няколко плътни и безопасни страници, които детето ще може да разлиства само. Освен всички други предимства това ще бъде и едно много добро упражнение за фината моторика. Тези книги ще бъдат за детето и едни от първите прозорци към света. Четенето им представлява игра на въпроси, на които отговаря възрастния. Две, три такива книжки са достатъчни. Към техният избор трябва да се отнесем с много голяма отговорност.

От месец декември 2010 г. Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ организира  „СТАЯ НА ПРИКАЗКИТЕ“ с цел развитие на ранното детско четене. В тази стая всяка сряда от 10:30 часа се събират родители с деца от 0 до 5 години, за да споделят радостта от четенето и за да изберат най-подходящите книги за дома.

Богатство е да четем и да се забавляваме заедно с нашите деца!

Така те ще растат с неповторимата емоция, която предизвиква четенето!

Нека да им покажем с личния си пример, как срещата с всяка добра книга се преживява като удоволствие и наслада!

Само така ще възпитаме любов към книгите, които да станат техни най-добри приятели завинаги!

 

Споделете