candleИдва Коледа! Най-хубавият празник в годината се чака от всички с огромно нетърпение. Коледни песни, свеж зимен студ… – радостта от настъпващото тайнство трепти във въздуха. Може би навън всичко е снежно и бяло, като в една зимна приказка…! Елхите греят в разноцветни лампички, блести звездата на върха.

Да чакаш някого е трудно. Да чакаш Дядо Коледа е още по-трудно!

Всички деца вече са написали:

                                                                                     До Дядо Коледа

                                                                                   от Лапландия

Мили Дядо Коледа,

Чакам те с нетърпение. Кога ще дойдеш?

Тази година бях добър и от сърце те моля да ми донесеш…

                                                      От най-послушното дете…

 В Лапландия писмата са получени, джуджетата са готови с подаръците и Дядо Коледа поема на път, за да сбъдне мечти и желания. Зорките детски очички са вперени в звездното небе, там, където трябва да се появи шейната, теглена от бързите елени. Невъзможно е да си представим коледните празници без това трепетно очакване, което кара очите на децата да блестят от вълнение. В различните страни името на добрият старец е различно, но в сърцата си – за хората по света той е любовта и желанието да се сподели тази любов, като се раздават подаръци от сърце.

Хо, хо, хо!

Ха, ха, ха!

По снега, през нощта

Ний хвърчим като стрела!

С бързоногите елени

Нося дарове големи!

Хей, деца, за вас са те!

С обич и от все сърце.

из „Животът и приключенията на дядо Коледа“, Л.Ф Баум

Десетки писатели през годините „водят“ своите малки и големи читатели през векове история и традиции, за да утвърдят вярата в хубавото и доброто, да накарат всички нас да запазим детското в себе си, да не се отказваме от своя Дядо Коледа.

„Коледна песен“ на Чарлс Дикенс, „Малката кибритопродавачка“ на Ханс Кристиан Андерсен, „В коледната нощ” на Клемънт Кларк Мур, „Лешникотрошачката“ на Е. Т. А. Хофман, „Приказният свят на Дядо Коледа“ на Емили Бомон, вечните коледни приказки, звънките коледни песни и стихотворения и още много други. Книгите се разтварят и следва неизменното:            

„Всичко започна в една мразовита зимна вечер, в нощта преди Коледа…“

Ако има магия, която никога не омръзва, то това е Коледа. Вълшебство от ухания, спомени, емоции… Дълго чакано време в годината, когато правим равносметка, мечтаем смело, и гледаме напред с надежда. Това е най-приятната суматоха, която сякаш отминава за миг, но винаги остават думите на Чарлс Дикенс:

„Ще чествам Коледа в сърцето си и ще се старая да я съхраня за през цялата година.“

Всяка Коледа е различна. За милиони хора по света тази Коледа ще е най-различната от всички досега. Но ще я има, защото на 24 декември, в дванайсетия час мислите на хората по целия свят ще се слеят в едно – надеждата за утре!

Честита Коледа!

Споделете