Christmas-Tree-Termites-1024x438

Има дърво, добре познато на всички, което влиза в домовете на милионни хора по света по едно и също време всяка година. То не е обикновено – то е вълшебно, защото успява да събере около себе си семейства, да приюти под вечнозелената си дреха приятели и близки. То блести не само с лампичките, с които традиционно се украсява, а и със своя собствена светлина – светлината, наречена „коледна магия“.

Поставено на видно място по Коледа във всеки дом, на 24 срещу 25 декември малката зелена елха се превръща в неземно, празнично дърво, което озарява всички и поражда в душите и сърцата радост и надежда. А на сутринта децата първи хукват към него, за да отворят кутиите с подаръци, криещи безброй изненади. И отвсякъде се чуват пожеланията „Честита Коледа!“ и „Честито Рождество!“

„Зеленей се, зеленей гората елхова,

     от сребро и злато грей люлката Христова. 

Пеят клони и листа, пеят, пеят всички,

и разнасят песента ангели и птички…“

                                                                                       /из българска фолклорна песен/

Как всъщност малката зелена елха се превръща в коледно дърво? Началото е през XVI век, когато в някои европейски страни съществува традицията по Коледа да се кичат стените на дома със зелени вейки. През XVII век в Германия и Франция се появяват и първите елхи като коледен празничен символ. В Страсбург коледните дървета се продавали по пазарите и украсявали домовете на хората, но без никакви допълнителни орнаменти. Малко по-късно пак там се появява и първата  украсена елха – с хартиени цветя, ябълки, бонбони… Първите гирлянди, които били изобретени през този период били направени от чисто сребро, макар че било тежко и почернявало в близост до свещи. От него се изтегляли тънки нишки, които изглеждали като паяжина между клоните на елхата, като първото промишлено производство на гирлянди е в Германия.

По-късно традицията в отбелязването на Коледа с украсено вечнозелено дръвче преминава и в останалите европейски страни. В средата на ХIX в. в Англия само кралското семейство имало тази привилегия, у нас в началото на ХХ век се разпространява само в градовете, без да се включва в коледния обичай на село. По това време украсата се изработвала изключително и само ръчно – плодове, орехи, бисквити, боядисани в ярки цветове, весели картонени фигурки…

Постепенно традицията да се украсява празнично дръвче по Коледа се разпространява в целия свят и така всяка страна добавя по нещо към нея – в Швеция поставят сламени орнаменти и животински фигурки, в Япония – оригами, в Бразилия слагат памук и други елементи, напомнящи сняг, поради липсата му…

С годините коледното дърво става все по-богато украсено – с топки, камбанки, джуджета, гъбки, ангелчета и разбира се – звездата за върха! Тя символизира пътеводната светлина, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Вместо нея на върха на елхата във Филипините поставят фигурка на Дядо Коледа, в други страни – ангелче, като поверието е, че при поставянето му каквото се пожелае – се сбъдва. Макар и различни за отделните страни и региони по света, тези празнични елементи символизират сплотеността и доброто бъдеще на семейството.

„Трепкайте, свещици запламтели,

бляскайте, звездици сребробели!

 Пейте вий, камбанки зазвънили,

птички, ангелчета лекокрили!

 Тази нощ е зимна, мразовита,

но е тя от всички най-честита…!

                                                             Елисавета Багряна – „Коледна елха“

Днес традициите продължават, но се и преплитат с много смели декорации и хрумвания относно вида на празничното дърво – коледна елха, която виси с върха надолу, оригинален дизайн за стена и др. В последните години живи коледни дръвчета радват децата. Специално украсени за празника, по-късно те се засаждат, което е още един прекрасен контакт с природата и дома.

Независимо от вида на елхите, магията на ръчно изработените украшения за тях, правенето на гирлянди от пуканки, сладки, ядки, поставянето на звездата на върха – всичко това е израз на желанието да се достави радост на близки и приятели, да се изкаже обичта към тях. И традицията това да се случва в навечерието на празника и в него да участват не само децата, но и възрастните от семейството – всичко това е неповторим, дарен миг от живота на всеки човек!

Мамо, кога ще дойде Дядо Коледа?!

Блясъкът в очите на най-малките прави мечтата за коледната нощ, в която добрият белобрад старец ще влезе през комина и ще донесе подаръци, чиста и светла, прави празника вълшебен.

А в средата на всичко това е тя – малката вечнозелена елха, коледното дърво, символ на надеждата!

Споделете