На 12 януари през 1628 г. в Париж е роден един от най-великите приказници в света, изестен като „баща” на литературната приказка – Шарл Перо. Той събира и преработва популярни френски народни приказки и през 1697 г. издава сборник под заглавие „Приказки за моята майка гъската” или „Истории и приказки от старото време с морално съдържание”. На корицата му е нарисувана възрастна жена, седнала край огнището, а до нея са насядали малки и големи деца в очакване да чуят поредните приказни истории. Сборникът включва „Спящата красавица”, „Синята брада”, „Котаракът с чизми”, „Пепеляшка”, „Малечко-Палечко”, „Червената шапчица”, „Рики с перчема” и др. Всички те завършват с нравоучителни стихове, много от които през годините изпадат от печат.

Сборникът има голям успех и още преди края на годината е преиздаден. През ХVIII в. приказките в него прехвърлят границата на Франция и тръгват по света, като едни от най-хубавите четива в детската литература, та чак до днес. Те се превръщат в основа за многобройни вариации и варианти. Върху тях пишат и Братя Грим, а френският поет Жак Превер издава “Приказки за непослушни деца” по приказката “Малечко Палечко” на Перо.

„Имало едни време…” – и започва да се „плете” приказното действие, за да се стигне до щастливия край и поуката. Шарл Перо е първият, който прави приказките си достъпни до децата, а доброто възтържествува винаги над злото. Положителните му герои се отличават с доброта, невинност и чистосърдечност. Със своите постъпки и действия те помагат и подкрепят  по-слабите, целеустремени и много изобретателни са.  Авторът доказва, че власт и богатство могат да се придобият, но не и ум, доброта и находчивост.

През 1671 г. Шарл Перо е избран за член на Френската академия на науките. На 16 май 1703 г. умира на 75 годишна възраст, но творчеството му за деца оказва огромно влияние върху развитието на европейската литература и остава завинаги в съкровищницата на детската литература. Векове по-късно класическите приказни сюжети на Шарл Перо са основа за литературен, театрален, анимационен, кинематографичен и моден културен обмен по целия свят.

Споделете