„Веднъж три жени отишли на полето и срещнали една зла вещица. Тя ги превърнала в три червени цветчета, които не се различавали едно от друго. Останали те завинаги сред тревите. Само най-младата нощем приемала човешки образ и се връщала у дома. Веднъж, когато зората вече изгрявала и жената трябвало да се превърне в цвете, тя казала на мъжа си:

–  Любими мой, ела тази сутрин на полето. Ако ме разпознаеш и ме откъснеш, магията ще се развали и двамата с теб ще заживеем щастливо отново.

Отишъл мъжът при трите цветенца, огледал ги и веднага познал кое от тях е жена му. Откъснал го и в миг тя застанала пред него. Двамата се прибрали у дома и дълго живели в мир и любов.”   Братя Грим

Въпрос: Как мъжът е познал своята жена? Та нали трите цветенца били съвсем еднакви?“

Помислете и потърсете сами отговора на гатанката, зададена от Братя Грим. Ако все пак се затруднявате, скъпи читатели, ще го откриете в края на текста, но…!

Първо – трябва да научите, че на 24 февруари преди 235 г. е роден единият от приказниците Братя Грим – Вилхелм Грим. Родното им градче е Ханау, близо до Франкфурт. Двамата братя – Вилхелм и Якоб посвещават живота си на развитието на германския фолклор и издават „Речник на немския език“. През 1829 година двамата защитават професорски титли и стават преподаватели по право в университета в Гьотинген.

Вилхелм Грим обичал музиката, обожавал да слуша приказки, вярвал в тях и на него се дължи предварителната работа по събирането на фолклора. Той активно записвал разказваните му от селяните, пътуващите войници и продавачи истории, и вярвал, че приказките са истински, щом като хората ги разказват с голямо удоволствие.

Техният сборник Kinder- und Hausmarchen (Детски и семейни приказки) през 1812 г., с втори том през 1814 г. оказва огромно влияние в целия свят. Двамата братя с интерес наблюдавали еднаквите сюжети във фолклора на различните народи: напр. в българската приказка има Мара Пепеляшка, в италианската – Дзедзола, във френската – Пепеляшка, в английската – Парцаливка. Всичко това е в основата на техния научен подход към произхода на приказките и огромният им интерес към световния приказен свят до момента.

Дали всички приказки са измислени за деца? Отговорът на Братя Грим на критиците на творчеството им, които ги обвиняват за страшните сцени на насилие в приказките им, е: „…не мога утвърдително да отговоря на въпроса дали е потребно нещо определено да се създава за децата. Това, което детето не може да схване сега, ще остане да разбере по-късно“.

А кое дете не е слушало или чело за “Снежанка и седемте джуджета“, „Бременските градски музиканти“, „Хензел и Гретел“, „Баба Хола“, „Храбрият шивач“, „Рапунцел“, „Седемте гарвана“, „Златната гъска“ и много други. Ако някои от тези приказки са ви непознати – не се колебайте, грабвайте сборниците с приказки от Братя Грим и четете!

„Ако все пак някога, когато вече няма да ни има, станем известни, това ще е единствено благодарение на нашата колекция от приказки и легенди.“ – казва Якоб Грим в надгробното слово, което произнася при смъртта на Вилхелм.

Приказките на Братя Грим са всепризнато съкровище на литературата, тъй като се смятат за модел и се радват на обичта на читателите.

И накрая – отговорът на „Приказка-гатанка“ от Братя Грим:

“През нощта жената си била в къщи. Затова на сутринта нейните листенца били съвсем сухи, а върху всички други цветя на полето блестели капчици роса.”

Братя Грим

Познахте ли?!  🙂

Споделете