“Всички деца порастват, а приказките им помагат да растат.” думите са на Кина Къдрева, детска писателка, носител на националната награда „Константин Константинов“ за 2011 г., награда „Златен век“ – за принос в детската литература, „Андерсенов диплом“ през 1994 г. и почетната награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество. Името на авторката е вписано в Почетния списък на най-добрите автори на детски и младежки книги на планетата.  Нейни творби са включени в обученията по литература и творческо писане в Германия, като част от приказките й се използват за арт лечение.

На 27 септември се навършват 90 години от рождението на Кина Къдрева.

Ние – писателите приказници, показваме на децата вълшебното и чудното, доброто и лошото, смешното, забавното и мъдрото, и така с приказките децата започват да виждат приказките около себе си, защото светът е пълен с приказки, да ги разбират и сами да създават приказката на живота. – споделя авторката на едни от най-хубавите морски приказки за деца. Родена в Бургас, тя пораства със стиховете на Петко Славейков и Иван Вазов, на Чичо Стоян и Дора Габе.  На 9-годишна възраст пише първото си стихотворение, а сред завършване на Софийския университет започва да пише детски приказки. Работи дълги години в детската редакция на Българската национална телевизия, като създава сценарии за детски телевизионни пиеси, приказки за „лека нощ“, разкази и весели стихчета за най-малките.

Добре дошли в приказния свят на Кина Къдрева: “Хиляда златни рибки”, “Голяма приказна книга”, “Таратунчо-Барабунчо”, “Таралежчето Черешко” и курс право напред към дълбините на морето с “Морски приказки”!

“А как сияе слънцето – ах, как сияе!

И как синее небосклонът до безкрая!

Морето се прелива във небето…

– Кораби! Хора! Пясък! Вода!

Твой е простора! Твой е света!”

Вълнуващи приключения, опасности, корабокрушения – една голяма палитра от морски преживявания с капитани и моряци, с хиляда златни рибки, с вълшебна петуния, морски звезди…. и едно избягало море.

Приятно четене!

 

 

 

 
Споделете