unnamed (1)Обявената от МОН Национална програма „Изграждане на съвременна образователна среда“ – Модул „Библиотеките като образователна среда“ предоставя в пълнота възможността да се развият партньорските връзки между училища и библиотеки чрез серия от съвместни инициативи, и да се приложат иновативни методи и подходи, насърчаващи четенето. 

От месец октомври Регионална библиотека “Пенчо Славейков” и СУ “Гео Милев”, Варна започнаха съвместна дейност по националната програма за учебната 2021/2022 г.  Детски и средношколски комплекс се включва в проекта на СУ “Гео Милев” с интересни и различни инициативи, насочени към ученици от III до IX клас – с цел повишаване на грамотността и словесната изразност в творчески аспект.

В рамките на проекта срещите през цялата учебна година са разпределени в три модула:

  • Представяне на изложби от рисунки, плакати и есета в залите на Детски и средношколски комплекс на тема: “Моята библиотека” – по повод 40-годишнината от създаването на СУ “Гео Милев” – Варна
  • Организиране и провеждане на инициативи в Детски и средношколски комплекс с цел изграждане на трайни навици за четене, умения за общуване и работа в екип – в уютна неформална среда
  • Провеждане на факултативни учебни часове в библиотеката, свързани с разширяване знанията на учениците, с търсене, извличане и анализиране на информация от тях.

В работата по проекта читателите от СУ “Гео Милев” участват в „Пощенска кутия за истории”, „Камишибай театър”, „Търсачи на съкровища”, Клуб „Литературни детски петъци”, Клуб на комикса и Уроци в библиотеката.

На 4 октомври бе открита изложба на деветокласничката от паралелка “Рекламна графика” Белослава Славчева. Изложбата е по повод 40 години от основаването на СУ “Гео Милев”. От 12 до 19 октомври се проведоха четири литературни игри-състезания „Търсачи на съкровища”. В тях участваха ученици от V и VI клас, които водени от мотото “Играй! Помисли! Отгатни!” показаха знания за книги и автори, наблюдателност при търсенето на символните изображения, и успешно стигнаха до финала на литературното предизвикателство. На 18 октомври учениците от осми клас на СУ “Гео Милев” тръгнаха на “пътешествие” из фондове и каталози в търсене на митични същества, “вятърни мелници” /Къде си, Дон Кихот?/ и… смели мечти! На учителите и учениците, участвали в изброените “различни” часове в Детски и средношколски комплекс, се връчиха читателски карти за библиотеката.

Съвместните инициативи (присъствени или онлайн) продължават до края на учебната година 2021/2022 г.

 
Споделете