И разумът безкраен

                                              открива нова тайна:

                                              предметът е нетраен,

                                              а думата е трайна…

Книгите на Марко Ганчев, посветени на децата, са сред най-четените в съвременната ни детска литература. Достатъчно е да споменем само няколко заглавия, за да разпалим детското въображение: „Страшният Мъркот“, „Кое как се прави“, „Сбогом на таласъмите“, „Книжка с бинокъл“, „Панчови песни“, „Магарешки работи“, „Чанта за утре“, „Кой как реве“,  „Коледен гост”, „Последната хитрина на лисицата”…

57955z

Марко Ганчев е издал над петдесет книги за деца и възрастни, като само изброяването на заглавията им биха изпълнили доста редове. Писателското му послание към децата винаги e поднесено с много любов и внимание. Мъдростите, които Марко Ганчев изрича към малките читатели, звучат като резултат от приятелски разговор с тях, защото все пак „детето си е дете“. Със своите творби авторът превръща четенето на литературното произведение в неповторимо преживяване и там се крие тайната на неговия успех.

„Затова всеки свестен писател е длъжен да пише за деца.“ /Марко Ганчев /

Няма български първокласници и родители, които да не са преживявали първия учебен ден със стихотворението „Чанта за утре“:

 Браво, чедо, няма

липсваща тетрадка:

всичко по програма –

в първата преградка!

 Незабравими са и стихотворните рецепти от „Кое как се прави“, защото Марко Ганчев знае всичко: „Как се прави лошо настроение“, „Как да си избираме противници“ или „Как се прави от дивак човек“:

 Знам обратното – как

от човека се прави дивак.

Но няма да издам тоя секрет,

понеже искам да се движим напред,

а някой само това чака:

да ни върне в ерата на дивака.

 Неговото детско творчество се чете с интерес не само от деца, а и от родители. „Сбогом на таласъмите“ далеч надминава началната училищна възраст, а също така и „Последната хитрост на лисицата“ – Приказки и стихотворения в сегашно време. Не случайно „Магарешки работи“ носят адрес: Стихотворения за деца и родители. Сатиричните нотки в тези произведения предизвикват твърде много размисъл и водят до реалистични умозаключения. Например „Самосвал и самохвал“:

 Мога да ви се похваля:

самосвал какво е знам –

камионът, който сваля

своите товари сам.

 Още сума нещо зная,

много чул съм и видял.

Да, обаче, ще си трая:

да не стана самохвал.

 Прочитът на тези книги далеч надминават възрастовите ограничения. Словото на Марко Ганчев е шеговито, забавно, като авторовата игра на думи предизвиква размисъл и поучителни внушения. Всеки детски писател би се гордял с подобни художествени постижения и обществено признание.

Освен любовта на малките читатели, за своето детско творчество Марко Ганчев е носител на престижни награди:

2001г. – Национална награда „Петко Р. Славейков“ от Министерство на образованието и науката за цялостното му творчество за деца и юноши

2008г. – Националната награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване

Марко Ганчев ще получава все повече и повече литературни награди и признателност не само от специалистите по детска литература, не само от най-благодарните сред всички читатели – децата, а и от нас възрастните. Чрез  своите стихове, приказки и басни писателят ни учи и на нещо много важно:

С годините човек все повече започва да разбира, че всичко се е решавало в детството.“

Нека не забравяме, че то е вълшебния бинокъл, през който се гледа напред… в бъдещето…!

 

Споделете