Един от най-добрите, най-обичаните и вълнуващи писатели, интересен, талантлив и оригинален – това са думите, с които почитателите на  творчество му описват неговите произведения. Той е един от най-влиятелните автори в съвременния фентъзи жанр и научна фантастика. Три пъти е носител на наградите “Небюла” и шест пъти на “Хюго”. Неговото име е Роджър Зелазни  и е представител на новата вълна  в жанра, която пренасочва вниманието си от роботите и космическите кораби към човека и неговия вътрешен свят.

 Роджър Зелазни започва да пише едва на десетгодишна възраст, когато създава първите си приказки. По-късно учи английска литература и психология, занимава се с джудо и бойни изкуства, учи се да играе шах, изучава хинди и японски, интересува се от медитация и мистицизъм. Автор е на 20 романа и 4 сборника с разкази. Сред най-добрите негови книги са „Господарят на светлината”, „Нощ в мрачен октомври” и поредицата „Хрониките на Амбър”.

 Първата история, която носи голям успех на Зелазни е „Роза за Еклесиаст“ – фантазии за живота и смъртта на индивиди и цивилизации … Оттогава всяка нова творба, излязла от перото му, се приема с ентусиазъм от феновете на научната фантастика.

 Това определя окончателния и неотменим избор – от 1969г. Зелазни става професионален писател на научна фантастика. „Този ​​безсмъртен“, „Господар на сънища“, „Принцът на светлината“, „Алея на проклятието“, „Породата на светлината и мрака“ всички тези романи са спечелили на Зелазни репутацията на автор, който майсторски се справя с образи от класическата митология, вписани в модерния свят.

„Вселената се завъртя около мен.

При всяка следваща крачка аз чезна, за да се появя отново, разпадам се на съставните си части.”

Това е фантастичният свят в творчеството на Зелазни! Той е плод на таланта на автора в измислянето и изобразяването на светове с правдоподобни магически системи, сили и свръхестествени същества. Героите на неговите романи са възродените богове на Древен Египет, размишляващи върху смисъла на живота. Те са неуязвими суперличности, заплашващи да станат господари на Вселената. Необичайният странен свят на преплитащи се реалности и мечти на Зелазни кара читателя да се замисли над вечните въпроси за същността на доброто и злото, смъртта и безсмъртието.

 И тогава Роджър Зелазни прави следващата стъпка – той създава свой собствен мит. Това е митът за Амбър – Страната на Амбър. Зелазни става познат на феновете на научната фантастика по целия свят именно с легендарната сага “Хрониките на Амбър” най-успешната творба на американския писател и един от най-амбициозните научнофантастични проекти от втората половина на ХХ век.

Всичко започва през 1970г. с първия му роман „Деветте принца на Амбър“. Последват продължения: “Оръжията на Авалон” (1972), “Знакът на еднорога” (1975), “Ръката на Оберон” (1976) … Десетият роман – “Принцът на хаоса” е от 1991г.

  

Резултатът е цикъл от книги „Хрониките на Амбър”, който се основава на увлекателна история за девет братя, девет принца на Амбър, претендиращи за трона на мистериозното Амбър кралство. Това е свят, който се отразява в безброй огледални светове на Сенки, подвластни на Принцовете на Амбър. Кралското семейство е разединено от завист и подозрения. От деветте принца само един е предопределен да заеме място на трона, а изчезването на родоначалника Оберон е засилило вътрешните конфликти и тронът е уязвим за узурпатора… Предателството и измамата, животът и съдбите на хората – всичко това е нищо пред величието на единствената цел.

„Хрониките на Амбър“, написани на много вълнуващ и отличен литературен език, се радват на изключителна популярност и се четат “с гръм и трясък” и до днес. Любителите на научната фантастика съветват тези, които все още не са чели Зелазни, да започнат с „Хрониките на Амбър”.

Писател с невероятна ерудиция, човек с най-широки интереси, безупречен стилист, тънък психолог – Роджър Зелазни се превръща в култова фигура, обект на възхищение за милиони читатели. Книгите му са преведени на десетки езици по света и се преиздават ежегодно в огромен тираж.

Споделете