Детството – магия, която владее умовете и   сърцата ни цял живот.

Детството оставя спомени, които ни съпътстват винаги.

Окрилени от тези спомени, ние израстваме, помъдряваме, успяваме.

Един такъв досег с магията на детството, със света на новото и непознатото, ни представя голямата българска писателка Станка Пенчева. Докосвайки се до нейното творчество, сред красивите стихове за любов, сред мъдрата лирика и публицистика, откриваме нещо увлекателно, по детски чисто и стойностно – повестта за деца „Мили бате!… Писма на един дакел“. Години наред, от излизането и от печат до днес, тази увлекателна книжка приковава вниманието на нашите малки читатели. Откъси от нея могат да се видят в читанките, тя е и предпочитан подарък от родителите за техните деца.

С думи, с магията на словото Станка Пенчева очарова малки и големи, разказва увлекателно за приятелството, мечтите, любопитството, дава уроци за света и непознатите в него неща, неща от които боли, неща, на които се смеем.

Главен герой в повестта е дакелът Джери. На малкото кученце се налага да живее на село, разделено от живеещия в столицата „батко“ Мишо.

“Мили бате, дай си ухото да ти прошепна: влюбен съм! Да не ти го обяснявам – мисля, че знаеш какво значи…”

Джери пише писмо след писмо до батко си, в които разказва за обичайните и по-необичайни свои проблеми и тази форма на общуване провокира детското любопитство. Малките читатели на книгата се сблъскват с един непознат свят, една нова действителност, в която освен забава има и любов, приятелство, болест, смърт… "Мили бате!... Писма на един дакел"Животът поднася много и различни премеждия на малкия дакел, но той си остава същото весело, емоционално, смело, жизнерадостно и любопитно същество, с което се запознаваме още в началото на повестта.

Всяко дете, четейки тази повест, може да се учи и да се забавлява. Станка Пенчева доказа че у всеки тлее пламъчето на детството. Трябва да си спомним за гозбите на баба, за ваканциите на село, за дакела Джери и то ще се възпламени.                                                                  

Повестта ни учи да пазим и обичаме Детето в нас.

Споделете