“Една добра книга трябва да бъде като една добра играчка – да развлича, да задвижва цялата детска енергия, да предизвиква стремеж да се извърши нещо, да събуди мисли.” – това са думи на любимия на много поколения италиански детски автор Джани Родари.

На 23 октомври се навършват 95 години от рождението му.

Роден в малкия италиански град Оменя, Джани Родари израства сред планините и езерата на Пиемонт и Ломбардия. От малък обича да чете, увлича се от поезия, обича музиката, взема уроци по цигулка.

На 17-годишна възраст започва да преподава в местните селски училища. Наред с уроците, на децата разказва и измислени от него истории под формата на игра, като им дава възможност сами да изберат най-подходящия край и заедно с тях изживява приключенията и щурите им пътешествия из неочакваното.

През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Джани Родари – „Книжка със смешни стихотворения“. През 1953 година за първи път на български език се появява книгата му “Приключенията на Лукчо “, която веднага печели сърцата на малките читатели. По-късно в техните ръце вече са и “Пътешествието на Синята стрела”, “Приказки по телефона”, “Разни приказки за игра”, “Джелсомино в страната на лъжците”,  “Приказки”, “Торта в небето”, “Истории, писани на машина”, “Живял два пъти един барон Ламберто или тайните на остров Сан Джулио”, “Граматика на фантазията”, “Продавач на надежда”.

Децата по света стават свидетели на бонбонен дъжд, дворец от сладолед, самотно бродещ нос, не издържал и избягал от собственика си, стигащ до звездите асансьор…, реалното прелива в нереално, а истината почти винаги граничи с фантазия.

През 1970 г. писателят е удостоен с престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“, а приказката “Джип в телевизора” е включена от Международния съвет за детската книга в Почетния списък.

Ако можех да имам едно

магазинче със две полички,

бих продавал… познайте какво?

— Надежда. Надежда за всички..

… А на тоз, който няма пари

 и само отвънка поглежда,

бих му дал, без да плаща  дори,

всичката своя надежда.

Малки и големи знаят наизуст това стихотворение на Джани Родари.  В своето магазинче авторът не само “продава щастие” за всички по света, но и дава безплатно своята надежда, учи ни да бъдем добри, да бъдем човечни.

Споделете