Има книги, без които детството ни не би било същото, книги, които покоряват, вълнуват, забавляват, поучават, остават завинаги в умовете и сърцата ни. Един от авторите на вечни детски романи е големият американски писател Марк Твен. Неговото истинско име е Самюел Ленгхорн Клемънс.

Роден е в далечната 1835 година, когато Халеевата комета преминава близо до Земята. Интересен факт е, че умира през 1910 – година, когато кометата отново минава покрай Земята. Сам писателят се шегува, че ще си отиде така, както е дошъл – с Халеевата комета и удивително предсказва смъртта си.

Останал сирак още 12-годишен, той е принуден да порасне преждевременно и да започне да изкарва сам прехраната си. Може би затова ревниво пази детето в себе си и се превръща в талантлив и изкусен разказвач на забавни и поучителни детски истории. Създал  много произведения за възрастни, наричан неслучайно “баща на американската литература”, Марк Твен притежава  уникално чувство за хумор. Афоризмите му се четат и днес с голям интерес, а романите му за деца са истински шедьоври.

30 ил. Твен (1)Улисани в забързаното  ежедневие, ние все по-рядко си спомняме за магията на детството. Към тази магия, към този свят на безгрижие, пакости и лудории ни връща романът на Марк Твен „Приключенията на Том Сойер“. Четейки го, децата се забавляват, учат, помъдряват, опознават далечния и неразбираем свят на възрастните. А ние, порасналите деца, разбираме, че и без компютри, таблети и смартфони, детството пак има своето очарование, своите поуки и преимущества.

Романът  разказва историята на Том – едно будно, любознателно и палаво дете, което трудно приема забраните на възрастните. Той е умен, сърдечен, смел, духовит, с чувство за хумор – в него всеки открива частица от себе си. Останал сирак, живеещ при леля си Поли, Том прави своя първи досег с истината и лъжата, с трудолюбието, приятелството и любовта. Забърква се в много приключения – разкрива убийство, губи се в пещера, намира съкровище.  Негов спътник в лудориите и щуротиите е Хъкълбери Фин – герой и в друг култов роман, продължение на историята за Том – „Приключенията на Хъкълбери Фин“

Само тези романи да беше написал  Марк Твен, пак щеше да има успех и слава.

Малко са литературните герои, увековечени с паметник. След този на Дон Кихот и Санчо Панса, по популярност се нарежда скулптурата на Том Сойер и Хъкълбери Фин. Статуята на двамата герои е доказателството за непреходната стойност на творбите, създадени от знаменития писател.

За “Приключенията на Том Сойер” Марк Твен казва:

“Макар че книгата ми е предназначена да забавлява най-вече малките момчета и момичета, надявам се, че вече порасналите мъже и жени няма да я пренебрегнат заради това, тъй като намеренията ми бяха отчасти и да напомня на големите по един забавен начин какви са били някога… и с какви шантави начинания се е случвало да се захванат.”     Хартфорд, 1876 г.

Споделете