Джек ЛондонКой не обича приключенията! Те ни карат да притаяваме дъх, въвличат ни във водовъртеж от чувства, емоции, случки. В Детски и средношколски комплекс малки и по-големи търсачи на приключения, независимо от своята възраст, се впускат към неизвестното и разрешават загадки с помощта на автори и книги, станали емблема за световната литература.

На 12 януари се навършват 140 години от рождението на един любим писател, търсач на приключения, творец с магнетично въздействие – Джек Лондон.

Роден е през 1876 г. с името Джон Грифит Чейни. Животът му е изтъкан от бедност, трудности и предизвикателства – работник в консервна фабрика, ловец на стриди, докер пътешественик, скитник, златотърсач… Голяма част от този живот Джек Лондон вплита в своите незабравими приключенски романи и знаменити разкази .

"Белият зъб", ил. Владимир Черноглазов

Неговите вълнуващи преживявания по море намират място в “Морският вълк“ и “Плаване с Ослепителни“, а романът “Белю Пушилката“ разказва за трудния живот на търсачите на злато, сред които е живял и самият автор.

Джек Лондон написва едни от най-хубавите разкази за студения Север. Възпява силата на природата и борбата за оцеляване в трудни условия, като в голяма част от творбите му героите са животни – “Белият зъб“, „Дивото зове“. Дори човек, който не обича кучета, още в първите страници на книгиге би ги заобичал, защото по невероятен начин авторът разказва за тяхната чувствителност и преданост.

Незабравими са и романите му „Сияйна зора“, „Мартин Идън“, „Сърцата на тримата“, „Лунната долина“, „Северна Одисея“, “Малката стопанка на голямата къща“, както и много сборници с разкази.

Творбите на Джек Лондон пленяват с непосредственост и искреност. Героите на автора печелят фенове и с анимационните и филмови адаптации по романите и разказите му.

Споделете