Как Крищобал, малката рибка от аквариума, откри морето – разказано с Камишибай театър

Театърът “Камишибай” буквално означава “драматизация с хартия”. Възникнал в японските будистки храмове през 12 век, той се запазва в продължение на векове. Монасите използвали хартиени свитъци, чрез които разказвали истории с поуки.

Днес представленията на “Камишибай” могат да се проведат вкъщи, в библиотека, в книжарница, в училище, в болница, на закрито или навън. Често това е първият досег на децата с изкуството на театъра, при който те участват не само като зрители, но и като разказвачи или автори.

    

Първата среща на децата от 2 д клас на ОУ “Петко Р. Славейков” с Детската библиотека на Варна се превърна в един вълнуващ празник. На новите приятели на Детски и средношколски комплекс бяха връчени тържествено първите им читателски карти. Чрез Камишибай театър децата “се потопиха” в историята за Крищобал от португалската приказка “Рибката, която откри морето”. Заедно преживяха вълнуващите приключения на малката рибка от аквариума, която преследва и сбъдва мечтата си да види морската шир. Магията на театъра покори децата и ги подтикна да разговарят за смелостта и порива към откривателства.