След кратката раздяла през месец август, от 1 септември ще ви посрещнем с най-новите книги за деца и тийнейджъри, както и с три нови изложбени къта в залите на Детски и средношколски комплекс. Желанието ни е да зарадваме с хубаво четиво в оставащите броени дни до училище и малки, и големи.

За малчуганите, а защо не и за всички, избрахме най-големия автор на небивалици, разказвач № 1 в света – Роалд Дал. През 2016 г. се навършват 100 години от рождението му. Поколения малчугани са отраснали с неговите чудати истории за Чарли, Матилда, г-н Фокс, ГДВ, Джеймс… Естествено винаги трябва да сте нащрек с патилата им, защото от всяка страница, написана от Роалд Дал, дебне неочакваното. Изключителна популярност донасят на автора забавните криминални “Разкази с неочакван край”, романите “Джеймс и гигантската праскова”, “Вещиците”, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Магическият пръст”, “Семейство Тъпашки” и много други. През 2006 г. по целия свят започва да се празнува Денят на Роалд Дал на 13 септември, в чест на неговия рожден ден.

През 2016 година се навършват 130 години от рождението на един от най-обичаните български писатели – Ран Босилек. Истинското му име е Генчо Негенцов. Оставил е богато литературно наследство – поезия и проза. Едва ли има българин, който да не помни вълнуващите стихове “Бяла, спретната къщурка…”, “Я кажи ми, облаче ле бяло…”, “Родна реч, омайна, сладка…”! Огромен е неговият принос за събирането, съхраняването и популяризирането на българските народни приказки и през годините авторът заслужено получава от своите читатели почетното име Приказника.

В Детски и средношколски комплекс малките почитатели на творчеството на Ран Босилек могат да видят различните издания през годините на “Неродена мома”, “Магаре боб яде ли”, “Незнаен юнак”, “Косе Босе”, “Златната ябълка”, “Жива вода” и др.

Незабравими с остроумието и хумора са историите, описани в писмата на Весел Патиланчо до неговата Баба Цоцолана. И до днес “Патиланско царство” е извор на смях и подсказка за детските лудории.

Нов Фентъзи свят – очарователен и динамичен, очаква тийнейджърите, любители на мистерии и приключения.  Изложбен кът  с “най-горещите” книги в жанра ще зарадва почитателите на мистични ритуали, тайнствени срещи, приключения на границата между реалното и виртуалното, битки, водени от могъщи невидими сили… Сред предложените заглавия се открояват “Полукрал” на Джо Абъркромби, “Хрониките на Магнус Бейн” на Касандра Клеър, “Гондолата на времето” на Ева Фьолер и др.

Книгите ви очакват!

Споделете