Фьодор Достоевски, 1872На 11 ноември 1821 г. в Москва е роден руският писател Фьодор Михайлович Достоевски, един от най-великите романисти на XIX в. – Златния век на руската литература. Талантът му е ненадминат и неслучайно творецът е определян за духовен водач, психолог, философ и учител.

Израснал в семейството на военен лекар, останал на 15 години без майка, а няколко години по-късно и без баща, Достоевски се образова у дома и в частно училище, изучава западни езици, а през 1844 г. завършва военно-инженерно училище в Санкт Петербург.

Младият писател издава първия си роман „Бедни хора“ през 1845 г. и бързо печели одобрението на руските критици. “Появил се е нов Гогол!” възкликва Николай Некрасов, когато му дали черновата на романа. В своя литературен път Фьодор Достоевски се явява продължител на най-добрите традиции в руската литература по онова време, наследник на Александър Сергеевич Пушкин и Николай Гогол.

Достоевски написва общо 15 романа и новели, 17 разказа и 3 есета. Най-известни остават романите, написани в много тежък период от живота на писателя, след загубата на неговата първа съпруга и по-големия му брат Михаил и в неговите последни години – “Престъпление и наказание” (1866), “Идиот” (1869), “Бесове”(1872) и последният му роман “Братя Карамазови” (1880).

В неспокойната атмосфера на неговите произведения, във времето, в което живее писателят, се отразява протест срещу заобикалящата го действителност. Творчеството му е отражение на процесите в обществения живот на една преходна, кризисна епоха на феодално-крепостническите отношения в Русия.

Графика Сара Шор, "Бесове", 1935 г.Руският гений привлича вниманието на западните писатели и поети през XIX век и се превръща в учител и водач на мнозина от тях. За него Фридрих Ницше пише в “Залезът на боговете” (1889): „Той е единственият психолог, от когото нещо съм научил, той е една от щастливите случайности в живота ми – по-щастлива дори от Стендал“.

Написал шедьоври като “Престъпление и наказание” и “Братя Карамазови”, преведен на 170 езика, вдъхновител за мнозина – Достоевски остава една от най-значимите личности в историята на руската и световна литература. Темите в творчеството му са така актуални, че предизвикват ярки асоциации със съвременните събития. По произведенията на гениалния писател са създадени многобройни кинопродукции и театрални пиеси в цял свят. Името му присъства трайно в учебниците и продължава да е загадка и днес, провокирала множество изследвания и публикации. Извън пределите на Русия единствените паметници на Достоевски са в градовете Дрезден и Добрич. Монументът в Добрич е знак на голямата признателност на българския народ към писателя за неговата ангажираност и отразяване на Априлското въстание. 

Философ и познавач на човешката психика, Фьодор Михайлович Достоевски е руският гений на перото, който продължава да е актуален и днес.

Споделете