„Никога не се знае какво ще се случи, защото всичко е възможно“

Карло Колоди 

Представяме ви таткото на Пинокио – най-обичаното, най-смелото и най-истинско момче в световната детска литература!

                         Татко Карло!

Ил. Енрико Мацанти, изд. Bemporad, Флоренция, 1890 гИстинското име на автора на малката дървена кукла е Карло Лоренцини, по-известен на света с псевдонима си Карло Колоди. Роден е на 24 ноември 1826 г. във Флоренция. След активна журналистическа дейност и участие в борбата за италианска независимост, през 1875 г. Карло Лоренцини прави първите си опити в детската литература, превеждайки приказките на Шарл Перо за италианските деца. По-късно Колоди написва няколко образователни книги и те му носят голям успех. В тях главен герой е момченце на име Жан, което авторът разхожда из цяла Италия, като му преподава уроци по граматика, география и аритметика.

Ил. Роберто Иноченти

През 1880 г. Карло Колоди започва да пише “Storia di un burattino” (“The story of a marionette”), наречена също “Приключенията на Пинокио”. Публикува я като подлистник към първия „Детски вестник“ в Италия и така до 1883 г., когато излиза последната глава от историята за малкото дървено човече, на което, когато лъже, носът му пораства. Пинокио мечтае да стане истинско момче и в първоначалния вариант в края на книгата той загива, обесен без съд и присъда на клоните на един дъб. След протест от страна на читателите, Карло Колоди пренаписва този фрагмент във варианта познат на милионните деца днес.

„Приключенията на Пинокио“ се превръща в символ на италианската литература за деца, тя е втората най-продавана книга в Италия след „Божествена комедия“ на Данте Алегиери. Издадена на повече от 240 езика, тя се нарежда сред най-превежданите творби в света. Специално за нея се организират международни конференции, в които изследователи представят свои собствени прочити на „Приключенията на Пинокио“, като последните две са през 1986 г. и през 1993 г.

Карло Колоди умира през 1890 г., без да подозира, че „Приключенията на Пинокио“ ще го направят световноизвестен. По подобие на алегорията в историята на най-известния му герой, Пинокио накрая заживява свой собствен живот, отделен от този на своя автор.

Споделете