“Гърнето със супа, котлето на приказките, не престава да кипи и към него непрекъснато се прибавят нови късчета, фантастични и недотам фантастични”  това заявява в своето есе “За приказките” професорът по литература в Оксфордския университет Джон Роналд Руел Толкин, известен в целия свят като Дж. Р. Р. ТолкинНеговото котле се разраства в цяла вселена, чието начало започва в навечерието на 1930 година с прочутата фраза:

“В една дупка в земята живееше един хобит.”

На 21 септември 1937 г. излиза от печат “Хобит” (Билбо Бегинс, или дотам и обратно), издателите настояват за продължение и лека-полека детската приказка прераства в трилогия, в Толкинова Вселена. Към хобитите от Графството, джуджетата и драконите се прибавят Черни конници, елфи, орки, хора… и от всичко това се ражда “Властелинът на пръстените”, за да се превърне години по-късно в световен шедьовър. 

Действието на трилогията се развива в Средната земя, между Блаженото царство и Могилните ридове в дълбините на земята и е разказ за смелостта и приятелството. Уникалният фантастичен свят е създаден с прецизност и богатство на детайли и сложност, които са основа в променливата борба за Пръстена. Силита на Злото нямат шанс пред храбростта Фродо, Пипин, Гандалф, Сам, Арагорн, Леголас…

С педантичността на учен, Дж. Р. Р. Толкин създава “биографиите” на своите герои, измисля въображаем календар на Средната земя, начертава подробна географска карта на териториите, на които се развиват събитията, създава над шейсет песни, стихове и балади, “преведени” от езика на елфите и другите езици в трилогията – свят единствен и неповторим! 

“Хобит”, “Властелинът на пръстените”, “Силмарион”, “Недовършени предания”, “Децата на Хурин” – една Нова митология с измеренията на световен феномен! Филми, мюзикъли, анимация, фен-клубове, мода, музей, посветен на Средната земя, групи в социалните мрежи – милиони деца и възрастни са почитателите на творчеството на Дж. Р. Р. Толкин!

На 3 януари се навършват 125 години от рождението на писателя!

Споделете