Това бе мотото и това заявиха децата в началото на поредната среща от Детските литературни петъци в Читалните зали на Детски и средношколски комплекс на библиотеката. С балони бяха посрещнати и изпратени участниците в този своеобразен “кръг на четящите варненчета” – събиращ вече половин година малки и по-големи фенове на книгата. Въпреки уроци, домашни, игри, спорт… всеки месец те отделят своя час в библиотеката за литература и четене.

И точно за библиотеката, книгите и четенето в забързаното време, в което живеем днес, бе темата на импровизираното детско телевизионно студио “ВКМ”. Имаше водещи, както е във всяко предаване на живо, и за нелеката задача се бяха подготвили най-големите в групата. Децата представиха своите класации за книги, автори, любими герои. Свободни да задават въпроси, да коментират, да изразяват мнения те успяха и да “провокират” водещите, което предизвика много усмивки. “За и против електронните книги”, “Каква трябва да е модерната детска библиотека?”, “Какво замества книгата в ежедневието на тийнейджърите?”, “Колко се чете днес?”, “Четат ли родителите в къщи?”, “Защо не достигат книгите в библиотеката през лятото?”, “Има ли задължителни книги, които трябва да прочетем и кои са те?”, “Защо повечето мебели 🙂 в библиотеката са скучни, а не цветни?”, “Къде на открито може да се изнесе лятна детска библиотека?”… това са част от въпросите на децата, на които всички присъстващи търсихме отговори – въпроси ангажиращи и навременни. В края на срещата водещите обобщиха и желанията за теми, за предстоящите литературни петъци, като списъкът е отворен и с продължение 🙂 . През изминалите месеци деца и тийнейджъри, участници в срещите, разбраха, че те имат думата да говорят свободно, да четат и коментират своя избор на книга, автор, творчески интереси…

Благодарим на участниците в Детските литературни петъци досега!

Нашият неформален “кръг на четящите варненчета” доби правилна 🙂 форма и в него винаги посрещаме с “Добре дошъл!” всеки нов четящ малък човек.

До нови срещи през септември, приятели!

Споделете