Стъпка по стъпка Лятото бавно си отива, но пък какво Лято беше! Колко приятелства, игри и четене, и какво настроение имаше при нас! Благодарим на всички, участвали през ваканционните месеци в срещите, изложбите и клубовете в Детски и средношколски комплекс .

И за да спазим традицията през септември – вижте част от новите заглавия, които в навечерието на учебната година ще ви потопят в света на фентъзи романите и магията на детството. Нека всеки от Вас да намери своята книга, да надникне в дълбоко пазени тайни или да преоткрие себе си…

„Майсторът на играчки от Краков“ – Рейчъл Ромеро

Куклата Каролина попада в света на хората, където мисли, че ще открие доброта и съвършенство. Тя се озозвава сред други играчки, изработени от най-добрия майстор в Краков. Със своята магия той сътвоворява едно вълшебно място, в което всички те оживяват. Светът е във война и всеки трябва да съхрани себе си. Ужасът се стоварва не само върху хората, но и върху красивата Страна на играчките. Каролина осъзнава, че макар и лош в света съществува една магия – любовта. Тъжна история, в която обаче се прокрадва лъч надежда, че човешкото все още не ни е напуснало, че всеки пази зрънце любов в себе си и би я споделил с някого..

Огледалце, огледалцеОгледалце, огледалце“- Кара Делевин

Да живееш в свят подвластен на мнението на другите, постоянните критики и стремежът да си перфектен, изисква прекалено големи лични жертви.Хаосът в епохата на социалните мрежи и сложните взаимоотношения, се оказват истинско предизвикателство за четиримата тийнейджъри Рижи, Роуз, Лио и Наоми. Докато всичко върви добре с успеха на бандата им „Огледалце, огледалце“, светът им се сгромолясва изведнъж. Мистериозното изчезване на тяхната най-добра приятелка Наоми, ще ги сблъска за първи път с жестокостта на живота, който все още не познават…

Писмо до сестра ми“ – Мария Пеева, Люси Рикспуун

Две сестри, две противоположни съдби, които ни карат да се замислим за всекидневните проблеми, понякога дълбоко скрити в нас. Предана и отдадена на семейството си, Радост загърбва своето щастие, в името на другите, докато Лора не пропуска да се радва на живота. Писмата, които си изпращат двете сестри се превръщат в мост между два различни свята – на трудното българско ежедневие и на динамиката на забързана Америка. Увлекателна, но и поучителна история за силата на семейната връзка, за силата на духа и волята да продължим напред въпреки всичко, дори и въпреки себе си!

Отвъдземя“ – Тахере Мафи

Някога съществувало едно място наречено Всеземя. В него живеели хора, някои с магическа дарба, а други – не. Според легендата две момичета близначки – Ферника и Отвъдна започнали да спорят за надмощие и войната между двете довежда до разделянето на Всеземя на – Ферникова гора и Отвъдземя. Книгата привлича с чистия детски свят и въображение, зарежда ни с частиците мъдрост, от които се нуждаем, за да преодолеем трудностите.

 

Красавицата и звяра изгубена в книга „Красавицата и звяра“: Изгубена в книга- Дженифър Донъли

Бел попада в голямата библиотека на Звяра, където от години е скрита една много специална книга със заглавие „Никога вече“. Красивата девойка усеща едно странно чувство при докосването й – като че ли в нея има живот. Забравяйки за предупреждението на Звяра и привлечена от този чуден свят, Бел се впуска в историята на книгата и в едно голямо вълшебство… Оживелите истории от книгата я омагьосват. Ще успее ли Красавицата да избяга от илюзорното графство „Никога вече“ или ще остане затворена завинаги в книгата?

Сребърното момче“ – Кристина Уолсон

Малкият Аладин и семейството му живеят в старата водна кула, в градчето Охус. Един студен зимен ден, след като се прибира, Аладин вижда близо до тях тайнствено момче облечено с къси панталонки и раирана блузка. Кое е то и какво иска да му каже? Разплитайки следите му, Аладин и неговите приятели Били и Симона попадат на много стара история за сребро, изчезнало преди сто години след голям пожар в местната ковачница. Ще успеят ли децата да разкрият мистерията около откраднатото съкровище? И това ли ще се окаже Сребърното момче, за което целият град говори…?

    

 „Невърмур“: изпитанията на Мориган Врана“ – Джесика Таунсенд

Феновете на Хари Потър и Пърси Джаксън ще имат невероятното преживяване да прочетат книгата „Невърмур“. Мориган Врана е обречена да умре в полунощ на единадесетия си рожден ден. Прокълнатото момиче е обвинявано за нещастията, които се случват навсякъде. В нощта на уречения час тя среща своя покровител Юпитер Норт, който знае, че за нея единственото безопасно място е страната „Невърмур“. Там трябва да преодолее редица изпитания, за да попадне в магическата организация Чудното общество. Но дали Мориган притежава достатъчно сили и специалната дарба, за да бъде избраната?

Съкровище, пищови и южни моретаСъкровище, пищови и южни морета“- Калоян Захариев

Книгата е едно голямо съкровище… В нея може да очаквате и намерите приключения, разходка с лодка, самолет и автобус.Търсене на съкровище и пътуване към далечни кътчета на света са само част от забавните и опасни случки в които се забъркват Мартин, Габриела и Надин. Пътуването през Калкута, Катманду и Вануату се оказва истинско изпитание за младите приключенци. Непал и Индия ги посрещат не само с аромат на екзотични подправки и ястия, но и ги изненадват с големи опасности и екшън.  Пригответе се за подводници, полъх на южни морета и шеметно пътешествие към търсене на мистериозно изчезнало злато.

И още :

Новото издание на “Чудните приключения на Барон Мюнхаузен” на издателство “Хермес”, “Призрачната гондола” от Джани Родари, “Училището за добро и зло” от Соман Чейнани, “Лъки-Алеко” от Нуша Роянова, “Алеа Аквариус: Цветовете на морето” от Таня Щевнер, енциклопедията “Космически апарати” на издателство “Фют” и мнооого други!

Заповядайте!

Споделете