Няма нищо по-хубаво от уюта на есенно-зимния сезон, споделен с любима книга у дома!

Кои са детските заглавия и нашумелите тийн книги, които малките и по-големи читатели с нетърпение вземат от библиотеката след началото на учебната година, за които питат и за които чакат „на опашка“ 🙂 ?

Тази есен малчуганите с интерес разлистват цветните страници на „Барбароните“, които ги впечатляват с красиви илюстрации и изобразените смешни пакости… . Любима за тях е поредицата „Приключенията на доктор Томпсън и неговите приятели животните“. Тя пленява децата със забавните си герои, шантави изобретения и много поучителни случки. Трогателна и привличаща вниманието на по-големите е „Феята от захарницата“ – красивият свят на приказни същества и неуловимият полъх на магията са понесени на нежните криле на фея, която омагьосва от всяка страница на книгата.

Много от героите, с които децата се запознават, бързо се превръщат в техни любимци. Ето, че дойде ред на есенното приключение „Заек и мечка“, в което героите забавляват с хумор и много изненади. Забавна и поучителна, книгата „Кой вдига врява?“ също привлича вниманието на малките, те я разглеждат с интерес и с нетърпение очакват да разберат защо съседите вдигат врява. За други читатели запознаването с емоциите започва с четенето на книгата „Двете кралства“, с която следват героите Гняв, Страх, Щастие, Радост…

По-големите читатели се впускат в приключенските романи и историите с  мистерии, и страховити случки. Това е прекрасната тийн възраст и тяхно любимо четиво са поредиците с приключения като „Алеа Аквариус“, „Мортина“ – с нейните страшни истории от които да умреш от смях, но и малко страх, поредицата за „Серафина и черният плащ“, обгърната от магии и тайни, но и трогателен разказ, пълен с  емоции и вяра. Всичките тези мистерии и приключения продължават да вълнуват читателите и те с нетърпение търсят следващата книга…

За някои училището е толкова скучно, но не и за децата, попаднали на книгата „Училището за добро и зло“. Приказката, която омагьосва читателя с тайнствения свят на красиви принцеси, ужасяващи вещици и коварни злодеи много бързо се превърна в любима на тийнейджърите. Друга любима книга, която децата четат и с нетърпение очакват следващата част е „Град на име Съвършенство“, странна смесица от илюзия и тайни, които само този, който прочете книгата може да научи.

Фентъзи жанрът продължава да вълнува всички тийнейджъри. Сред хитовите заглавия е „Зимата на вещицата“ на Катрин Арден. Поредицата завладява с магия и вихър от поглъщащи съзнанието емоции. Сред нашумелите автори на фентъзи литературата е и Касандра Клеър, която оставя без дъх всеки любител на този жанр с „Кралица на въздух и мрак“ – част от поредицата „Тъмни съзаклятия“, „Изчезващата стълба“, която е продължението на „Мистерия в Елингам“ от Морийн Джонсън и др.  

„Всички наши места“ от Дженифър Нивън привлече и продължава да вълнува тийн-аудиторията със своята искреност и романтичен полъх, достига до всяка една тънка струна от човешката душа и несъмнено печели много почитатели. За онези читатели, които преоткриват себе си в музиката и литературата, унесени в безгрижния свят на любовта, е книгата „Хартиени сърца“. Силно завладяваща, тя бързо се превърна в едно от търсените заглавия, заради неразгаданите тайни, драматичните обрати и завладяващи съзнанието размишления.

Това са само малка част от любимите книги на деца и тийнейджъри в последните няколко месеца, които успяват да привлекат техния интерес, да им покажат пътя към различни светове, да им открият една малка частица от магията на словото.

И с очакване – малки и големи продължават напред, към новите заглавия!

          

 

Споделете