„… Затова вдигни платната и отплавай от тихото пристанище.

Улови попътния вятър. Търси. Мечтай. Откривай!”

Марк Твен

Писател, сатирик, критик, журналист, обществен деятел…, каквото и да се напише за Марк Твен е малко, но за милионите деца по света той си остава любимият автор, написал вечните детски романи „Приключенията на Том Сойер“ и „Приключенията на Хъкълбери Фин“. Заедно с „Принцът и просякът“ те остават трите класики в американската литература за деца.

На 30 ноември се навършват 185 години от рождението на писателя!

Самюел Ленгхорн Клемънс, когото по-късно всички ще нарекат Марк Твен е роден през 1835 г. в щата Мисури, близо до река Мисисипи. Това е годината, в която прелита Халеевата комета. Приживе писателят често се шегувал, че ще си отиде, както е дошъл – с Халеевата комета и това става точно така, защото той умира през 1910, годината, в която кометата отново минава покрай земята.

Останал сирак на дванадесет години, Марк Твен трябва рано да напусне училище. Времето за детските щуротии и пакости свършва, но детето в него никога на умира, въпреки всичките изпитания, които животът му поднася. През 1851 г. става помощник-редактор в местния вестник Western Union. Това е първият му сблъсък с писаното слово и журналистиката, като този период от живота му повлиява силно за по-нататъшното му развитие като личност и творец.

Не след дълго – през 1857 г. Марк Твен започва да изкарва прехраната си на речен параход по река Мисисипи. „Великата Река“ – това е другият важен фактор за неговите книги и ярките литературни герои, които описва в тях. Дори името, което авторът избира за себе си, идва от Мисисипи – чрез израза „Mark twain!“ моряците тогава се предупреждавали за понижаване нивото на водата до минимума от дванайсет фута, нужен за плаване по реката. Вечер, след дългата и уморителна работа на парахода, Самюел Клеменс пишел истории – кратки скици за хората, с които общувал, пътниците от парахода, които наблюдавал и ежедневието в малките крайбрежни градове. Ярки и силни личности са неговите герои в тези първи изписани страници, калени в суровия живот по реката. И когато тези истории след време писателят решава да издаде, да отидат при читателите, името Марк Твен заменя името Самюел Клеменс.

Има книги, без които детството ни не би било същото, книги, които покоряват, вълнуват, забавляват, поучават, остават завинаги в умовете и сърцата ни. През 1876 г. Марк Твен пише „Приключенията на Том Сойер“. До днес книгата е преведена на почти всички езици по света и е четена през годините от малки и големи. „Приключенията на Том Сойер“ постига такъв колосален успех, че през 1884 г. писателят написва „Приключенията на Хъкълбери Фин“, а след това „Том Сойер в чужбина“ и „Том Сойер, детективът“ – през 1896 г.

Свят на безгрижие, пакости и лудории, свят на забрани и първи досег с истината и лъжата – с това ни срещат романите на писателя. Всяко дете е Том или Хък Фин, всеки, който ги чете, открива частица от себе си и това ги прави шедьоври на детската литература. Само тях да беше написал Марк Твен, пак щеше да получи световна слава и успех.

„Макар че книгата ми е предназначена да забавлява най-вече малките момчета и момичета, надявам се, че вече порасналите мъже и жени няма да я пренебрегнат заради това, тъй като намеренията ми бяха отчасти и да напомня на големите по един забавен начин какви са били някога, какви са били чувствата и мислите им, как са разговаряли и с какви шантави начинания се е случвало да се захванат.“ – това пише авторът в предговора към своя роман „The Adventures of Tom Sawyer“ през 1876.

Когато пише романа си „Принцът и просякът“ през 1881 г., Марк Твен го чете на своите две малки дъщери. Те са неговия „барометър“ и за това целта му е текстът да е да е интересен и забавен, близо до приказката, но едновременно с това да провокира към разсъждение. „Принцът и просякът“ е исторически роман, затова в него присъстват както измислени герои и събития, така и реални исторически личности, а в основата му са темите за богатството и бедността, за щастието и истинската същност на човека, скрита зад дрехите му.

„Когато стана крал, ще им осигуря не само храна и подслон, но и образование, защото пълен стомах не струва много нещо, когато умът и сърцето са гладни. Ще помня винаги това, за да не пропадне поуката от днешния ден и народът ми да страда, защото учението смекчава сърцето и го изпълва с нежност и милосърдие.“

          (Из „Принцът и просякът“)

Цялото литературното творчество на Марк Твен – скици, статии, разкази и романи се радва на широка популярност. В него той улавя духа на Америка от края на XIX век. Неговите герои се помнят, историите му са реални и завладяващи, въпреки че в тях липсват технологичните чудеса на времето днес.

 И относно технологиите – пословична е любовта на Марк Твен към науката и научните открития. Писателят е очарован от изследванията на Никола Тесла, негов близък приятел е и след години упорит труд, сам успява да патентова три свои изобретения. Най-голям успех постига със „самозалепващия се албум за изрезки“ – при намокряне с вода, както и с патент за първите тиранти.

През 1906 г. Марк Твен започва да пише своята автобиография, която е публикувана посмъртно през 1924 г.

Малко са литературните герои, увековечени с паметници. След този на Дон Кихот и Санчо Панса по популярност се нарежда скулптурата на Том Сойер и Хъкълбери Фин, открит през 1926 г. в щата Мисури. Необятната национална гора там също е кръстена в чест на писателя и носи името „Държавен парк Марк Твен“, сгушен в хълмовете на Солта река, разположен в северната централна част на Мисури. Десетки филми с неговите герои радват малки и големи по света, монети и марки носят неговия лик и неговото име, а литографиите и портретите са дело на големи майстори – художници и илюстратори. През 1935 г. прочутият американски илюстратор Норман Рокуел илюстрира романите на Марк Твен “Том Сойер” и “Хъкълбери Фин“ и както мнозина отбелязват – „най-известният илюстратор в Америка нарисува шедьоврите на най-известния писател в страната!“.

И това е така – в своя статия Уилям Фокнър нарича Марк Твен “бащата на американската литература”, а години по-късно Ърнест Хемингуей пише: :

“Цялата съвременна американска литература произхожда от една книга на Марк Твен, наречена “Хъкълбери Фин“.

За милионите деца по света и в миналото, и днес „Приключенията на Том Сойер“ винаги си остава запазена марка за пакости и детски щуротии, без които детството би било невъзможно!

Благодарим, Марк Твен!

 

Споделете